Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három ország katonái egy járőrben

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2012. január 2. 9:19

A MH Tartományi Újjáépítési Csoport CIMIC-részlegében nemcsak magyarok, hanem horvát és albán katonák is szolgálnak. A horvát Slavko Horvatić százados, az albán Olgert Davidhi főhadnagy és a magyar Boór Ádám főhadnagy a közelmúltban közösen hajtott végre egy járőrfeladatot Jelga járásban, amely felelősségi körzetük egyik kiemelt területe.

1595929532
A menet megszervezése az indulás előtt pár nappal kezdődött el, de a járőr szükségessége már jóval előbb megfogalmazódott.

A járásról ugyanis tudni kell, hogy nagyon nehéz megközelíteni, mivel települései a Darya Tangi folyó mentén helyezkednek el. A folyó változó vízállása erősen befolyásolja a közlekedést is, mert közút híján csak a folyó medrében lehet járművekkel haladni. Szerencsére a mostani, csapadékszegény időszakban a folyó patak méretűvé „zsugorodott", viszonylag megkönnyítve ezzel a közlekedést.

A járőrfeladatot korán reggel kezdték meg a PRT CIMIC-részlegének munkatársai, akik a távolság és az út minősége miatt a menetet egész naposra tervezték.

Az indulást még a leszálló köd is nehezítette, ami csak a napfelkelte után kezdett feloszlani. A magas hegyekbe vezető szerpentin mentén felállított afgán rendőrségi ellenőrző-áteresztő pontok miatt még lassabb volt az előrejutás, ráadásul az előírásoknak megfelelően a több órás menet alatt néhány rövid pihenőt is be kellett iktatni.

1595929532
A járőr első megállója Jelga járás rendőrfőnökénél volt, Gawmurda településen. A PRT katonáit úgy fogadták, mint akik már jól ismerik a magyar zászlót. A CIMIC-részleg munkatársait teával, gyümölccsel és hellyel kínáltak. A formális bemutatkozás után jöttek az igazi kérdések: a többnemzeti járőrnek azt kellett megtudnia, hogy a helyiek milyen nehézségekkel küszködnek, s milyen kéréseik vannak a tartományi újjáépítési csoport felé.

Az afgánok elsősorban a hideg miatt panaszkodtak, ezért meleg ruhákat és takarókat kértek a katonáktól. Ebben az időszakban errefelé ugyanis nem ritka mínusz húsz Celsius-fokos hideg sem.

A gyors és célratörő megbeszélést követően a katonáknak tovább kellett indulniuk. A következő megálló a folyó másik oldalán található Panjsher település volt, ahol a korábban megkezdett iskola projekt befejezését ellenőrizte a járőr.  A gyors folyású patakká zsugorodott folyón viszonylag könnyű volt az átkelés, viszont a településen keresztülhaladó utak szélessége okozott néhány kellemetlen másodpercet a gépjárművek vezetőinek: a járművek éppen csak elfértek rajtuk.

Az iskola előtt már a falu összes lakója ott várta a katonákat. A projekt vezetőjével is sikerült megbeszélni az építés során felmerült minőségi problémákat.

Ezt követően a járőr Khawja Aowlya falu irányába folytatta útját, a katonáknak egy újabb lehetséges iskola helyét kellett megkeresniük.

1595929532