Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromszoros kihívás a legjobbaknak

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Veres Franciska |  2024. október 13. 10:23

A Magyar Honvédség alakulatai idén is izgatottan várták az MH Katonai Háromtusa Bajnokságot, amelyet második alkalommal rendezett meg az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred a győrszentiváni gyakorló- és lőtéren. A futásból, lövészetből és kézigránátdobásból álló verseny vándorkupáját a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár csapata vihette haza.

20241009_háromtusa_VF_-5

A kihívásra hivatásos, szerződéses és tartalékos katonák egyaránt nevezhettek mind egyénileg, mind csapatversenyben. Hogy életszerű legyen a megmérettetés, a lövészet és a kézigránátdobás egy 1000 méteres körpályán történt, ahol a honvédek a valós harci helyzethez hasonló szituációkban tesztelhették erőnlétüket és tudásukat. A résztvevőknek azonban nem csupán kiváló fizikai állóképességükről kellett tanúbizonyságot tenni, hanem arról is, hogy képesek futás után, megemelkedett pulzussal koncentrálni és pontosan célozni lövészet és a gránátdobás közben - az igazi életben lehetséges kihívásoknak megfelelően. A verseny első napján a cél a döntőbe jutás volt. A selejtezőn a katonák nemek és korosztályok szerint mérték össze erejüket. Második nap pedig már legjobbak álltak a rajthoz.

20241009_háromtusa_VF_-20

Róth-Farkas Erika százados, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapesti Helyőrség Dandár testnevelő tisztje tapasztalt versenyző, aki mind egyéniben mind csapatban többször is felállhatott a dobogó legfelső fokára, és idén is első lett a 40 év feletti hölgyek között.

„Majdnem az összes bajnokságon részt vettem eddig. Amellett, hogy kihívás, azért is szeretem a háromtusát, mert ilyenkor távolabbi helyőrségek katonái is tudnak egymással találkozni. Jó ötlet volt az új lebonyolítási rendszer, sokkal izgalmasabb, dinamikusabb és látványosabb lett a megmérettetés. Megköveteli, hogy a versenyző jobban ismerje saját határai mellett ellenfeleit is” – mesélte a százados.

Kisnémet László alezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár hadműveleti főnöke a verseny közösségformáló erejét emelte ki: „Szeretem a társaságot. Az esemény végén a csapatommal megünnepeljük az egész versenyt. Jó érzés, hogy helyezést is elértem. Lövészetben vagyok erős, a két nap alatt többször is volt hibátlan sorozatom. Mindenki kifárad a futamok végére, de ez jóleső fáradtság” – mondta.

20241009_háromtusa_VF_-19

Az összesített versenyben az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár bizonyult a legjobbnak, megőrizve a vándorkupát újabb egy évre. Második helyen végzett az MH Klapka György 1. Páncélosdandár, a harmadikon pedig az MH Ludovika Zászlóalj. A kétnapos versenyen VIP-futamot is tartottak, ahol Vadászi Norbert ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnok-helyettese győzött, majd pedig a MIX váltóversenyen lehetett csapatban is bizonyítani. A fentiek után talán már nem is meglepő, hogy ezt a számot is az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár csapata nyerte meg…