Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatalmas mennyiségű robbanóanyagot foglaltak le Kabulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 23. 13:32

Az afgán biztonsági erők őrizetbe vettek öt embert és lefoglaltak 10 tonna, Pakisztánból származó robbanóanyagot. Őrizetbe vettek további három embert, akik az ország alelnöke ellen terveztek merényletet – közölték hivatalos források.

Az első csoportból hárman a pakisztáni, ketten az afgán tálibokhoz tartoznak. Bevallották, hogy egy pakisztáni csoport tagjai, amelyik Kabulban és más afgán városokban hajtott végre összehangolt támadásokat.

„Képzeljék el, ha 10 ezer kilónyi robbanóanyag – amely már Kabulban volt" felrobbant volna, „micsoda katasztrófát okozhatott volna" – közölte Safikallah Tahiri nemzetbiztonsági szóvivő, aki elmondta, hogy a robbanóanyagot 400 csomagban találták meg, amelyeket egy krumplit szállító, pakisztáni rendszámú teherautóba rejtettek. A szóvivő szerint a férfiak bevallották, hogy terrorista merényletre készültek Kabulban.

Amerikai hivatalos körök közölték, hogy nyomatékosan kérték Iszlámábádot, lépjen fel a kabuli kormányzat ellen küzdő radikális iszlám csoport, a Hakkani-hálózat tagjai ellen, akik különösen védett objektumok elleni támadásokra specializálódtak.

Tahiri beszámolt a biztonsági erők közelmúltbeli akciójáról, amelyben leleplezték a Hakkani-csoport merénylettervét Mohammed Karim Kalili afgán alelnök ellen. A szóvivő szerint a gyilkossági kísérletet a Hakkani parancsnoka rendelte el.