Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatalmas robbanás történt egy orosz fegyverraktárban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 15. 10:33

A Volga menti Uljanovszkban egy robbanás tüzet okozott egy fegyverraktárban. A kormányzó kijelentette: teljességgel valószínűtlennek tartja, hogy a katonai raktárban terrorcselekmény okozta volna a tüzet. A térségben nem működik sem a mobil, sem a vezetékes telefonszolgáltatás, de az egyéb kommunális szolgáltatások nem akadoznak.

A védelmi minisztérium sajtóosztályán azt közölték, hogy hárman életüket veszítették a szerencsétlenségben, ők a raktárnak is helyt adó laktanya saját tűzoltószolgálatához tartoztak. Noha harmincnál többen fordultak kisebb-nagyobb sérülésekkel orvoshoz, végül három személy került kórházba. Az első hírek szerint 35 ember eltűnt, de este 43 katonát épségben
kimentettek, akik egy óvóhelyen húzták meg magukat, így nem tűnt el
senki.

A környékről mintegy 3000 embert evakuáltak, és felszólították a lakosságot, hogy gondoskodjon ivóvíztartalékról és gézről, hogy ebből készült maszkkal szűrje a belélegzett levegőt. Később azonban kiderült, hogy a robbanás és a tűz környezetszennyezést nem okozott. A kormányzó kijelentette: teljességgel valószínűtlennek tartja, hogy a katonai raktárban terrorcselekmény okozta volna a tüzet.

A térségben nem működik sem a mobil, sem a vezetékes telefonszolgáltatás, de az egyéb kommunális szolgáltatások nem akadoznak.

A raktárhoz közeli épületekben sok ablak kitört, az emberek a földre feküdtek, így védekezve az esetleges repülő szilánkok ellen. Legtöbben irataikat és értékeiket összeszedve elhagyták lakásaikat, de estére minden evakuáltat el tudtak helyezni a város szállodáiban és iskoláiban.

A helyszíni beszámolók szerint estére a robbanások egyre ritkábban hallatszottak, a tájékoztatás szerint a tüzet lokalizálták, de az oltás a szakértők számításai szerint még legalább reggelig eltart.

A védelmi minisztérium feltételezése szerint a tüzet okozó robbanás lőszerek megsemmisítése közben történt. A minisztérium sajtóosztályán hangsúlyozták: a raktárban nincsenek vegyi anyagok.

A városban hatalmas dugók keletkeztek, mivel egy hidat lezártak, de ezt a problémát a hatóságok úgy oldották meg, hogy egy közeli, még át nem adott hídra terelték a forgalmat.