Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Határon átívelő megemlékezések

Szöveg: Gáll Gábor | Fotó: Radó Gábor és a szerző felvételei |  2022. július 10. 13:05

Három évtizedes hagyományaihoz híven a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ) - a szlovákiai Ipolyszalka (Salka) község, valamint Letkés község önkormányzatával és a letkési római katolikus egyházközséggel összefogva - idén is megszervezte a Szent László napi megemlékezését, a határ mindkét oldalán.

Szent_László_napi_megemlékezés (12)

1944 decemberében a térségben harcolt a Szent László hadosztály, melynek gerincét a vitéz Bertalan Árpád honvéd ejtőernyős ezred adta. A térségben évtizedek óta jeles nap a rendezvény.

A július 2-án megtartott megemlékezés az ipolyszalkai temetőben, az elesettek sírjainál és emlékfala előtt kezdődött, ahol Silvia Caglova polgármester asszony mondott emlékező beszédet.

A határ túloldalán, Letkés temetőjében a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület, valamint az Egi Honvéd Hagyományőrző Csoport  katonai hagyományőrzői korabeli egyenruhában álltak díszőrséget és díszsorfalat az emlékmű előtt. A rendezvényhez idén is csatlakoztak a Magyar Különleges Erők Hagyományőrző Egyesület tagjai, akik szintén díszőrséggel tisztelegtek.

Szent_László_napi_megemlékezés (30)

A rendezvényt megtisztelte jelenlével a hadosztály valószínűleg utolsó élő katonája, Antal Imre őrvezető, illetve jelen volt harcokban elesett Csörgey László főhadnagy lánya, Csörgey Erika is, aki azokban az órákban született meg, amikor édesapja hősi halált halt Letkésen. A néhány éve elhunyt Farkas Jenő rehabilitált ezredes özvegye ugyancsak részt vett a megemlékezésen.

Huszák Tamás, a település polgármesterének köszöntője után Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője idézte fel a térségben lezajlott harcokat, majd Izrael Pál katolikus atya mondott imát az elesettekért és áldotta meg az emlékművet. A megemlékezést koszorúzás zárta a temetőben.

Szent_László_napi_megemlékezés (2)

A közelben lévő katolikus templomba - ahol az oltárkép lövések okozta sebei mind a mai napig őrzi a harcok nyomait - a csatának emléket állító emléktábla és bronz kisplasztika előtt is fejet hajtottak a megjelentek.

A megemlékezésen résztvevők megtekinthették a harcok során hátrahagyott és Szalay Attila helytörténet kutató által összegyűjtött tárgyi emlékekből összeállított tárlatot. Nagy Péter tartalékos főhadnagy, a Szent László Honvéd Hagyományőrző Egyesület vezetője pedig egy korabeli katona felszerelését és fegyverzetét mutatta be.