Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Határozott fellépés a déli határszakaszon

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László |  2021. augusztus 2. 13:27

Elismerésének és hálájának adott hangot Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes Ásotthalmon, augusztus másodikán azoknak a katonáknak, akik a múlt hét folyamán agresszív határsértők gázspray-s támadása ellenére is elfogták az elkövetőket.

sotthalom (5)

A sajtótájékoztatóval egybekötött elismerésátadón Németh Szilárd elmondta: hazánk 2015-ben még nem volt felkészülve arra, hogy meg kell védeni határainkat, egyúttal teljesítenie kell a schengeni szerződésben foglaltakat. Mint fogalmazott, az Európai Unió és annak gazdasági erejét, politikáját meghatározó országok azonban a „gyertek nyugodtan!” elvet követték az illegális határátlépőkkel szemben. Hozzátette: mindeközben az ásotthalmi és környéki tanyavilágban lehetetlenné vált az élet. Több, mint 400 ezer migráns rohant át az országon, s ennek a nagy erejű nyomásnak volt egy olyan pillanata is 2015 szeptemberében, amikor „felkészült és kiképzett harcosok, bár nagyon amatőrnek álcázva gyakorlatilag megrohamozták a magyar határt, megtámadták Magyarországot és persze erre kellő választ is kaptak” – húzta alá. „Az Orbán-kormány ezután úgy döntött, hogy ennek véget kell vetni, ezt nem engedhetjük meg. Nagyon fontos, hogy meg tudjuk őrizni azt az országot, amit az elődeinktől kaptunk, meg tudjuk őrizni a magyar emberek biztonságát és hazánk függetlenségét, valamint azt a keresztény hagyományt, kultúrát, amelyet örökül kaptunk, oda tudjuk adni a gyermekeinknek” – szögezte le a parlamenti államtitkár.

A miniszterhelyettes kifejtette: e gondolatok értelmében épült meg a déli ideiglenes biztonsági határzár mintegy 175 kilométeres hosszban, a legmodernebb felderítő határvédelmi eszközökkel – köztük például Airbus H145M helikopterekkel – megerősítve.

sotthalom (1)

Beszédében hangsúlyozta: ma az tapasztalható, hogy a 2015-ben ránk nehezedő nyomás kezd feléledni és a módszerek kifinomultak lettek. Csak az elmúlt hétvégén a térségben összességében 400 embert fogott el a rendőrség és a honvédség, hetente viszont átlagosan 1000-1500 fős, idén összesen 53 ezer megakadályozott határátlépés történt.

„Újdonság, illetve egyre gyakoribb, hogy 10-15 fős csoportokban jönnek át és őket egy ember kíséri, aki azzal van megbízva, hogy elterelje a határvédők figyelmét és kipróbálja azt, hogy mi történik akkor, ha agresszíven lépnek fel. Itt is ez történt az elmúlt héten. Egy 15 fős csoport próbált meg átjönni és közülük az egyik bűnöző migráns, valószínűleg az embercsempészek megbízásából a mögöttem levő négy bátor magyar honvédet egészen egyszerűen lefújta.”

sotthalom (11)

Németh Szilárd kiemelte: minden jel arra utal, hogy egy kiképzett, felkészített bűnelkövető lehetett az illető, hiszen egy nagy teljesítményű, nagy kiszerelésű gázspray-t használt, amelyet egyébként kizárólag a különböző rendvédelmi szervek alkalmazhatnak. A parlamenti államtitkár azt is kiemelte, hogy ezek a támadások egyre gyakoribbak, amelyekkel szemben „csak felkészülten, bátran és nagyon határozottan lehet fellépni. Éppúgy, ahogy ezt a katonáink meg is tették az említett bűnözővel szemben, amely helytállásért köszönet és elismerés jár”.

Beszédét követően a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszönetét kifejezve emléklapot és coint adott át az érintett katonáknak.