Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatásos lövészet

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. november 10. 13:34

A KatonaSuli-program részeként a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium végzősei vehettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alkalmi lőkiképzésén a napokban. A diákok megismerhették az alakulatnál rendszeresített fegyverek egy részét.

A hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázis lőterén Gál József őrnagy vezetésével az 5/39. Lövészzászlóalj katonái elméleti és gyakorlati képzést tartottak a csoportokra osztott középiskolásoknak, akik tavasszal választott érettségi tárgyként vizsgáznak majd a honvédelmi ismeretekből. A gépkarabély szét- és összeszerelése, karbantartása, a tárazás és a tüzelési testhelyzetek gyors áttekintése után, a kötelező biztonsági előírások betartásával következhetett az úgynevezett hatásbemutató.

Az előre elkészített célokra – tetőcserépre, hordóra, betonoszlopra, téglafalra, vasúti talpfára – pisztollyal, gépkarabéllyal, mesterlövész-, gép- és rombolópuskával lőttek a katonák, majd a diákok közelről is megnézhették a fegyvereket, illetve azok lövedékeinek hatását.

1595927139