Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatékonyság két keréken

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Tóth László |  2021. július 28. 15:25

Július végén megérkeztek az MH Anyagellátó Raktárbázisra azok a robogók, amelyek elsősorban a katonai repülőterek kiszolgálószemélyzetének munkáját fogják segíteni.

TOT_1909

Huszonegy Motowell Gamini típusú robogó érkezett az MH Anyagellátó Raktárbázisra (MH ARB). A kétkerekűeket a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként szerezte be a Magyar Honvédség, és alapvetően azokon a területeken fogják használni, ahol nagy távolságokat kell megtenni a kiszolgáló személyzetnek adott laktanyán belül. Ez elsősorban az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist, az MH Légijármű Javítóüzemet, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázist és az MH Pápa Bázisrepülőteret érinti, ezeken túl kihelyezett bázisparancsnokságain az MH Anyagellátó Raktárbázis is használni fog néhányat belőlük - szintén a nagyobb távolságok miatt.

TOT_2000

Ivády Péter főtörzsőrmester, az MH ARB üzembentartó alosztály főtechnikus altisztje elmondta: a Yamaha-licensz alapján gyártott robogók 50 köbcentiméteres, egyhengeres motorral , fokozatmentes automata váltóval, a károsanyagkibocsátást tekintve pedig Euro 5 környezetvédelmi besorolással rendelkeznek. A 90 kilós járművek maximális sebessége 45 kilométer/óra, ezt a segédmotor-kategóriába sorolás miatt nem is léphetnék túl a járművek, a repülőterekre azonban bőven elegendő sebességet biztosítanak a kiszolgáló személyzet részére.

A robogókat az augusztus 28-29-én megrendezendő kecskeméti repülőnap és haditechnikai bemutatón tesztelik majd élesben, ezt követően kerülnek az alakulatokhoz.