Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatvanhat éve győztek a magyarok a Juta-dombnál

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: archív felvételek |  2022. november 4. 14:27

Az 1956-os forradalom leverésének 66. évfordulóján azokra a hős katonákra emlékeznek, akik eredményesen vették fel a harcot a szovjet támadókkal a Juta-dombnál, november 4-én.

Juta-domb_1

A néphadsereg erői egyedül a Juta-dombnál álltak ellen szervezetten a szovjet támadásnak. Az itteni parancsnokhoz ugyanis nem jutottak el azok az információk, amelyek arra szólították fel a hadsereg szervezeteit, hogy ne keveredjenek kilátástalan fegyveres tűzharcba a szovjetek ellen.

A Budapestet délről védő, Juta-dombon állomásozó kiskunmajsai és esztergomi katonák, a szovjetek és az ÁVO ellen fél óra alatt győzelmet értek el 1956. november 4-én. Ezzel a Juta-domb Magyarország legújabb kori katonai győzelmi helyszínévé vált. A szovjetek a Soroksári úton érkeztek többek között két harckocsiból, két páncélozott szállítójárműből, három tehergépkocsiból és egy Hudson típusú személygépkocsiból álló konvojukkal. E csata egy győztes esemény volt, ugyanis a hadoszlop egy része elmenekült. Tizenegy szovjet katona vesztette életét. A magyar katonák mellett nemzetőrök is harcba szálltak a szovjetek ellen. Ezen a napon nem csak a Juta-dombnál folytak harcok, hanem a Soroksári út több pontján is. A szovjetek számos laktanyába belőttek, fegyvertelen magyar katonák ellen fordítva fegyvereiket.

Juta-domb_3

A juta-dombi esethez kapcsolódó legfontosabb perben - Mecséri János és társai ellen indított eljárás során első fokon tizenegy magyar katonát ítéltek halálra, egy főt életfogytiglanra és negyven főt összesen 364 évre ítéltek. Másodfokon a tizenegy halálos ítéletből hármat életfogytiglanra módosítottak, egy főt pedig távollétében ítéltek halálra. Nyolc magyar katonát – köztük Mecséri János ezredest, az esztergomi 7. gépesített hadosztály egykori parancsnokát – 1958. november 15-én végezték ki.

A Juta-domb több kisebb dombból állt a mai Helsinki út 105. szám alatt, de az 1956 utáni rendszer a dombokat elsöpörte, hogy nyoma se maradjon a magyar forradalmárok győzelmének. A hős magyar bakáknak ma a Juta-domb helyén egy emlékmű és egy 1939 M légvédelmi ágyú állít emléket, amely előtt a Magyar Honvédség katonái minden évben fejet hajtanak.

Juta-domb_2