Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanterem helyett laktanya

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. november 4. 15:52

Kis túlzással bekopogott az MH Légi Vezetési Műveleti és Irányítási Központ (MH LMVIK) laktanyájának kapuján a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskola vezetősége, akik egy iskolai honvédelmi nap ötletét szerették volna megvalósítani. A kérést a központ vezetősége természetesen tárt karokkal fogadta.

honvédelmi_nap (7)

Így alakult, hogy november 3-án, csütörtökön az iskola kiválasztott tanulói tanárok kíséretében a szokásos tanórák helyett gyakorlati és elméleti katonás foglalkozásokon vehettek részt. Az MH LMVIK kijelölt állománya az alapvető elsősegélynyújtási ismeretek bemutatása mellett akciódús paintball-lövészettel és szakszerű vegyivédelmi-felszerelés próbával várta a fiatalokat. A látogatók megnézték a csapatmúzeumot és az alakulatnál rendszeresített technikai eszközök-fegyverek egy részét is. Az egyik csoportot kísérő pedagógus, Herczeg Balázs szerint a honvédelmi nap nagyon hasznos a diákok számára.

„Mindenképp tágítja a látókörüket és megismernek egy szép szakmát. Általánosságban úgy veszem észre, hogy nagyon érdekli őket a honvédelem, a katonaság és örülnek, hogy testközelből láthatnak gépjárműveket és egyéb eszközöket. Csoportommal most jöttünk a paintball-lövészetről, ami szintén nagyon érdekes volt, a gyerekek igencsak mosolygós arccal hagyták ott azt a helyszínt…” – mondta az oktató.

honvédelmi_nap (9)

Lampert József alezredes, az MH LMVIK Légiirányító Központ szakkiképzési parancsnoka, a Kiképzési Főnökség megbízott főnöke szerint a jövő szempontjából nagyon fontos, hogy megismertessék a fiatalokkal a katonai hivatást.

„Új szemlélettel, játékos keretek között megpróbálunk kedvet csinálni a katonai hivatáshoz a gyerekeknek, mert fontos az utánpótlás nevelése. A kiképzőimtől érkezett eddigi tapasztalatok nagyon jók, az ifjak érdeklődők és lelkesek” – fogalmazott az alezredes. Hozzátette, hogy a honvédelmi nevelés területén a központ egy évben nagyon sok hasonló foglalkozást tart, mivel nem csupán a helyi általános- és középiskolákkal vannak szoros kapcsolatban, hanem a Pannon Egyetemmel is.