Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Havas Hajnal 2023”: felderítés és rajtaütés

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. december 14. 10:14

„Havas Hajnal 2023” elnevezéssel tartott tábori kihelyezési hetet az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred december 8-14. között Csobánkán és Izbégen.

A zászlóalj katonái december 13-án reggel az izbégi lő- és gyakorlóterén hajtottak végre úgynevezett felderítő rajtaütés lőgyakorlatot. Ennek során azt mérték fel, hogy egy teljes csoport hogyan tevékenykedik rajtaütésben. A gyakorlat huszonnégy órás komplex műveleti feladat része volt, ami lezárta a tábori kihelyezési hetet. A légi úton történő kijuttatást követően a csoportok járőrbázist foglaltak, a végén pedig a megfigyelt objektumra hajtották végre éleslőszerrel a rajtaütést.

Fekete András őrnagy, az ezred felderítő zászlóaljának törzsfőnöke elmondta: a tábori kihelyezés hét célja az volt, hogy a téli kiképzési körülményeket szimulálva, a túlélést, illetve a szakharcászatot is gyakorolhassák a katonák.

„Mind az időjárás, mind pedig az időtartam elegendő volt arra, hogy a katonák megismerjék és fejlesszék saját képességeiket és tudásukat. Idősebb és fiatalabb katonák is részt vettek a gyakorlaton, aminek köszönhetően egyrészt jobban összekovácsolódtak, másrészt megismerhették egymás képességeit is. És még az időjárás is az igazi téli arcát mutatta, így valóban havasra sikerült ez a hajnal” – hangsúlyozta Fekete őrnagy.