Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazaérkeztek Irakból

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kertész László |  2022. április 26. 15:18

„Jó példát adtak abból, hogy milyen a magyar katona fegyelme, öregbítették a Magyar Honvédség hírnevét” – hangsúlyozta Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke az MH Iraki Kiképzést Biztosító Kontingens (MH IKBK) 13. váltásának visszafogadó ünnepségén, április 26-án, kedden, Debrecenben, a Kossuth laktanyában.

MH IKBK 13. visszafogadó ünnepsége KLAC3883

Beszédében a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) törzsfőnöke elmondta: a missziós feladatok ellátása különösen fontos a világ békéjének fenntartása és megőrzése érdekében. „A rend, fegyelem fenntartása kiemelten fontos azokon a területeken, ahol instabil a helyzet. Az MH IKBK 13. váltása tisztességgel és becsülettel befejezte a feladatát, hat hónapos szolgálata leteltével. A feladatot a magyar katonák kiválóan hajtották végre” – méltatta az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred hazatérő katonáinak missziós teljesítményét Bozó Tibor vezérőrnagy. Az MHP törzsfőnöke beszédében köszönetet mondott a családtagoknak is, akik itthonról támogatták a külszolgálatban résztvevő katonákat. „Biztos háttér nélkül nincs jó feladatvégrehajtás” – tette hozzá a vezérőrnagy.

MH IKBK 13. visszafogadó ünnepsége KLAC3856

Kérdésünkre válaszolva, a kontingens napi feladatairól szólva Hadi Attila alezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnokhelyettese (aki egyben a kontingens parancsnoka is volt) elmondta: „a kontingens alapvetően őrzés-védelmi feladatokat, konvoj- és kiemelt személyek kísérési feladatait, valamint az erbíli magyar főkonzulátus őrzés-védelmét látta el”. Az alezredes a katonák helytállása kapcsán kiemelte: a kontingens tagjai a legjobb tudásuk szerint látták el a feladatukat.

MH IKBK 13. visszafogadó ünnepsége KLAC3815

A rendezvény végén az iraki misszióból hazatérő katonák elismeréseket vehettek át Bozó Tibor vezérőrnagytól. A visszafogadó ünnepségen mások mellett jelen volt Hajnal István ezredes az alakulat parancsnoka, Dominek Attila ezredes, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke, valamint Farkas Sándor alezredes az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka.