Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy korszak vége

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Nagy Gábor |  2022. április 26. 14:50

A NATO ismét visszatér alapfeladatához: a tagállamok védelméhez, az Észak-Atlanti Szerződés 5. cikkelye alapján. Ez azt is jelenti, hogy a sok irányból vitatott hibrid hadviselés helyett a hagyományos, gépesített haderőkkel végzett műveletek jelentek meg, mint veszélyforrás – hangzott egy budapesti biztonságpolitikai előadáson április 25-én.

P4257791

Wagner Péter és Somkuti Bálint „A közeljövő Magyar Honvédségre váró feladatai, missziói NATO vagy EU keretekben” címmel tartott előadást hétfőn délután a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

P4257784

Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági intézet vezető kutatója, a Károli Gáspár Református Egyetem docense emlékeztetett, a NATO a Nyugat számára győztes hidegháború után, az 1990-es éve közepétől – részben a jugoszláviai polgárháborúnak köszönhetően – a saját területén kívüli műveletek irányába fordult. NATO-tagországként Magyarország is részt vett ilyen műveletekben, így Irakban és Afganisztánban kivettük a részünket a feladatokból. Ez a korszak ért most véget az ukrajnai háború kitörésével, és a katonai szövetség várhatóan visszatér alapfeladatához, azaz a tagországok területének megvédéséhez, illetve a szükséges és hiteles elrettentés felmutatásához.

Wagner Péter előadásában ismertette a Magyar Honvédség közelmúltban befejeződött és jelenleg is zajló missziós műveleteit. Ezek közül is kiemelkedik a Nyugat-Balkán, azaz Koszovó és Bosznia-Hercegovina, hiszen ezek nem csak a NATO és az Európai Unió, hanem hazánk legnagyobb missziói is.

P4257803

Somkuti Bálint előadásában a hibrid hadviseléssel kapcsolatos tévhiteket és félreértéseket igyekezett eloszlatni. A független szakértő a hadviselés paradigmájával kapcsolatban kiemelte: egymás mellett több felfogás is létezhet – ilyen a hagyományos mellé „beérkező” hibrid hadviselésé is. Mint emlékeztetett: az államok szerepének csökkenése, az államok feletti szervezetek megjelenése és az állami szolgáltatások körének szűkülése miatti, egyre növekvő társadalmi elégedetlenség a nemzetállamok válságához vezethet. A hibrid hadviselés pedig olyan államokkal szemben lehet sikeres, melyeket ez a válság megfelelően legyengített.

P4257811