Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

117 éve nyitotta meg kapuit az Országos Tiszti Kaszinó

Szöveg: Takács Vivien |  2016. november 23. 19:13

Az Országos Tiszti Kaszinó megnyitásának évfordulójára emlékeztek a Váci utca sarkán álló egykori palotánál a Honvédelmi Minisztérium és a Budapesten települő katonai szervezetek képviselői, valamint a tiszti kaszinó tagjai november 22-én, kedden.

1596023513

1899. november 18­-án adták át a nagyközönségnek a Váci utca 38. alatt található Országos Tiszti Kaszinó épületét. Az esemény századik évfordulója alkalmából 1999-­ben a Honvédelmi Minisztérium, illetve az akkor működő, a kulturális szakterülettel foglalkozó szervezetek emléktáblát helyeztek el a jelenlegi MKB Bank Zrt. épületének falán.

„A tiszti kaszinók létrehozásának igénye már a XIX. század elején felmerült az európai hadseregeknél. Kezdődött a tiszti étkezdék létrehozásával, amelyek a bajtársiasságot erősítették, majd sorra alakultak a tudományos egyletek a tisztek ismeretének bővítése céljából. A század vége felé ezek a tevékenységek a tiszti kaszinókban összpontosultak" – elevenítette fel a több mint egy évszázaddal ezelőtti eseményeket Balogh Péter ezredes, a Budapest Helyőrségi Tiszti Kaszinó Egyesület elnöke.

1596023513

Hozzátette: az első budapesti tiszti kaszinó 1861-ben alakult meg a Károly kaszárnyában. Az ottani, kis alapterületű helyiséget hamar kinőtte, és elkezdődött az összefogás egy új minden igényt kielégítő nagyobb épület léthozására. „Lobkowitz Rudolf Nándor herceg, táborszernagy, hadtestparancsnok tekintélyének és kapcsolatainak köszönhetően igen gyorsan, két év alatt épült fel a Váci utca 38. szám alatti palota, amely előtt most itt állunk" – mondta az ezredes.

1596023513

Az egykori kaszinóépület falán lévő emléktáblánál koszorút helyezett el Mudra József alezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokhelyettese, Aulechla József ezredes, a MH BHD Rekreációs és Kulturális Igazgatóság igazgatója, Balogh Péter ezredes, a kaszinó elnöke, Ádám Barnabás ezredes, az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka, valamint az MKB Zrt. képviseletében Veisz Ákos és Turgonyi Szabolcs.

A rendezvény végén a Magyar Honvédség Központi Zenekarának fúvós kvintettje eljátszotta a Lobkowitz-­indulót.


1596023513

Fotó: Horniák Dóra