Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

15 éves a debreceni toborzóiroda

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2016. szeptember 27. 18:52

Több jeles évfordulóról is megemlékeztek szeptember 23-án a debreceni Nagysándor József laktanyában az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központ (2. KIK) dolgozói, az elöljáró szervek parancsnokai, illetve a toborzóirodával szoros szakmai együttműködésben álló szervezetek képviselői.

1596020472

Egy haderő, így a Magyar Honvédség életében is mindig kiemelt szerepet töltött be a toborzás. Napjainkban a honvédség működésének egyik alapvető feltétele, hogy mindig álljon rendelkezésre a szükséges létszámú, összetételű katonaállomány. Az elmúlt évtizedekben történt katonapolitikai változások következtében a Magyar Honvédségnek meg kellett szüntetnie a 20. század második felére jellemző elzárkózottságát, azt a szinte misztikus titokzatosságát, ami körülvette. 2001-ben az ország teljes területét lefedő toborzórendszer jött létre, melynek egyik leglátványosabb és legkézzelfoghatóbb eszközei az egységes látványterv alapján kialakított toborzóirodák voltak. Ennek részeként 2001. november 12-én, hazánk egyik legrégibb laktanyájában, a Nagysándor József laktanya patinás épületének falai közt nyitotta meg kapuit – az országban másodikként − a debreceni toborzóiroda.

Erről az évfordulóról emlékeztek meg szeptember 23-án. A rendezvény megnyitása után a toborzóiroda elmúlt másfél évtizedének fontosabb eseményeit, emlékezetes pillanatait megelevenítő zenés-fényképes összeállítást tekinthettek meg a meghívott vendégek. Ezt követően Nagy Zoltán alezredes, a központ parancsnoka mutatta be az iroda elmúlt 15 évét és összegezte az elért eredményeket. Kiemelte: az évek folyamán a szakmai feladatok bővültek, a körülmények folyamatosan változtak, de az a kezdetektől jellemző, hogy a debreceni irodában folyamatosan igen lelkes, szakmailag jól felkészült, nagyon motivált és összeszokott, egymás gondolatait is jól ismerő csapat dolgozik a katonai szervezetek feltöltése, a katonai képzésformák bemutatása, népszerűsítése és a fiatalok honvédelmi nevelése érdekében. Véleménye szerint ennek köszönhetőek az elért eredmények, miszerint a megyéből az elmúlt majd 15 évben 22 alakulathoz több mint 1700 fő szerződéses katona bevonulására került sor, a honvédtiszti, az altiszti, illetve a pilótaképzési programra összesen több mint 1200 fő jelentkezett, és mintegy félezer műveleti tartalékos kötött szerződést.

1596020472

Hangsúlyozta: ezen eredmények elérése nem sikerülhetett volna azon személyek, társadalmi szervezetek és katonai alakulatok nélkül, akik a 15 év alatt kiemelkedő szakmai támogatást nyújtottak a központ állományának.

Vanyur Tibor ezredes, az MH KIKNYP parancsnoka kiemelte: a toborzás folyamatos feladat, amelyhez állandó megújulásra és széles társadalmi összefogásra van szükség. A debreceni központ fennállása során sikeres és gyümölcsöző együttműködést alakított ki a megyében működő katonai és civil szervezetekkel, amely nagyban hozzájárult az elmúlt évek elismerésre méltó eredményeinek eléréséhez.

Az ünnepség elismerések átadásával, valamint a Debreceni Helyőrségi Zenekar tagjaiból összeállított kamarazenekar és a Debreceni Honvéd Táncegyüttes műsorával folytatódott.

1596020472

A rendezvény második felében egy másik évfordulóra emlékeztek a szervezők. 2008-ban − az eredményes szakmai munka, az évek óta épített és fenntartott civil kapcsolatok elismeréseként − Emődy Dániel, a Pro Patria Alapítvány Simonyi Óbester Regionális Szervezet néhai elnöke kezdeményezte, hogy a Magyar Honvédség Debrecenben működő toborzóirodájának épülete felvegye barbácsi és vitézvári báró Simonyi József ezredes, ismertebb nevén Simonyi óbester, legendás hírű huszártiszt nevét. A névadományozó ünnepségre a Honvéd Vezérkar főnök parancsa alapján, Simonyi óbester Debrecen városába érkezésének 190. évfordulóján, 2008. szeptember 23-án került sor.

Az évfordulóról − a 18. Debreceni Simonyi Napok programsorozatának részeként − koszorúzással és toborzófutással emlékeztek meg a résztvevők. A Hajdúnánás – Hajdúdorog – Hajdúböszörmény − Debrecen közötti útvonalon a települések vállalkozó kedvű lakosai együtt futhattak a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanulóival, valamint hivatásos, szerződéses és önkéntes műveleti tartalékos katonákkal.

1596020473

A rendezvény zárásaként Takács Attila dandártábornok, a közelmúltban megalakult MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság nevében Vanyur Tibor ezredes, parancsnok és Nagy Zoltán alezredes, a 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár nevében Nagy Ferenc őrnagy, a biztonságtechnikai alosztályvezető, valamint a Pro Patria Alapítvány Simonyi Óbester Regionális Szervezete nevében dr. Csohány János, tiszteletbeli elnök helyezték el a megemlékezés virágait a toborzóiroda bejáratánál lévő Simonyi óbester emléktáblán.

1596020473

Fotó: Várkonyi Zsolt zászlós