Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

150 éve született Frommer Rudolf

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2018. augusztus 12. 17:06

A kiegyezés utáni évben, 1868. augusztus 4-én született Frommer Rudolf gépészmérnök, feltaláló, a felsőház örökös tagja, akinek neve elválaszthatatlanul összeforrt a magyar ipartörténettel és fegyvergyártással. Születésének 150. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést sírjánál, a farkasréti izraelita temetőben.

1599191479

A Himnusz eléneklése után Istvánovics Mihály, a megemlékezés szervezője köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Németh Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanársegédje ismertette a magyar fegyvergyártás kezdeteinek történetét. 1848-49 sikeres, de rövid életű próbálkozását követően, hosszas viták után végül létrejöhetett az Államvasutak Gépgyár Kőbányán, a steyeri fegyvergyár fióküzemeként, így lehetővé vált, hogy a magyar csapatok 200 ezer darabos puskaigényét hazai gyártás elégítse ki. A gyár 1875-ig működött, és sok tekintetben rávilágított azokra a problémákra – szakember- és szakemberképzés-hiány –, amelyek orvoslása elengedhetetlen volt a sikeres hazai fegyvergyártás beindításához. 1886-ig a hazai fegyvergyártás kérdése ismét lekerült a napirendről, bár a magyar fél folyamatosan életben tartotta a kérdést. A 19. század második felében lehetővé vált, hogy meginduljanak azok a tárgyalások, amelyek a Fegyver és Gépgyár 1891-es létrejöttéhez vezethettek a Soroksári úton.

Ezt követően Porkoláb Péter, Frommer Rudolf munkásságának egyik kutatója ismertette röviden a neves tervező életét. Frommer Rudolf 1868. augusztus 4-én született Pesten, érettségi után elvégezte a Kereskedelmi Akadémiát, majd a Tőzsdén vállalt munkát. Később a Magyar Általános Hitelbankban dolgozott, ahol Kornfeld Zsigmond, a FÉG igazgatóságának tagja felfigyelt a szorgalmas fiatalemberre és pártfogásba vette: 1896-ban elszegődtette a FÉG-hez, ahol pénzügyi tudására szükség volt a cég pénzügyeinek rendezéséhez. Frommer nem csak a cég pénzügyeit tette rendbe, de 1899-ben bejegyeztette első szabadalmát, fegyvertervezői munkásságát innen számíthatjuk biztosan.

1903-ban megjelent első sorozatgyártásba került konstrukciója, a Frommer 1901M, ami egyben az első magyar öntöltő pisztoly. Ugyanebben az évben a FÉG igazgatója lett. A Frommer 1901M továbbfejlesztése, a Frommer 1910M az első rendszeresített Frommer-fegyver: a csendőrség, határőrség, erdészet, és néhány város rendőrsége rendszeresíti. Az 1912-ben megjelent Frommer Stop pedig az első átütő siker: rendszeresítette a Magyar Királyi Honvédség. 1914-ben I. Ferenc József Fegyverneki előnévvel magyar nemességet adományozott neki a fegyveripari kivitel terén szerzett érdemeiért, ugyanekkor kinevezik a FÉG vezérigazgatójává. 1918-ban, az első világháború alatt kifejtett munkásságát a király udvari tanácsosi címmel jutalmazta.

1599191479
Az első világháború után nehéz idők köszöntöttek a FÉG-re is, de Frommer Rudolf ekkor is előállt új konstrukcióval, a Frommer Liliputtal, ami megjelenésekor kategóriájában a legkorszerűbb volt az egész világon. Ennek nagyobb kaliberű testvére, a 29M, és továbbfejlesztett, végső változata, a 37M voltak a Magyar Királyi Honvédségben legelterjedtebb öntöltő pisztolyok, amikkel a második világháborúban nagyapáink és dédapáink harcoltak, egyben ezek voltak az önálló magyar hadipisztoly-tervezés utolsó alkotásai.

Bár Frommer Rudolfra elsősorban fegyvertervezőként emlékezünk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy ő volt a modern magyar fegyvergyártás megteremtője. Ő vezette be elsőként Magyarországon a legkorszerűbb termelési módokat, az ő akarata szorította rá a FÉG mérnökeit és szakembereit, hogy tökéletesen csereszabatos, illesztést nem igénylő alkatrészeket gyártsanak, vagyis mai kifejezéssel műszaki menedzser is volt.

A kormányzó 1926-ban másodosztályú érdemkereszttel tüntette ki, 1928-ban pedig a felsőház élethossziglani tagjává nevezte ki. Munkássága elismeréseként a mérnöki kamara tiszteletbeli gépészmérnöki címet adományozott neki. 1935. november 1-én vonult nyugdíjba a FÉG éléről, a békés öregkort egy teljes évig sem élvezhette: 1936. szeptember 1-én elhunyt.

A megemlékezésen a Honvédelmi Minisztérium részéről dr. Horváth Csaba ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese, valamint az intézménnyel együttműködő Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár képviselői tisztelegtek Frommer Rudolf munkássága előtt. Horváth ezredes beszédében kiemelte az újjáinduló magyar fegyvergyártás jelentőségét, és ígéretet tett: a HM HIM megad minden támogatást ahhoz, hogy a források, hagyatékok kutathatóak legyenek, kiállításain pedig kiemelt tematikus részt szentel Frommer Rudolf emlékének.

1599191479
Fotó: Babák Balázs