Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

44 év a Magyar Honvédség szolgálatában

Szöveg: Csatári Zsanett zászlós - Szendrey-Horváth Katalin |  2016. október 30. 8:25

„Minden vég, valami újnak a kezdete”, gondolhatja magában Vörös Attiláné főtanácsos, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központjának érdekvédelmi beosztottja. Ez a bölcsesség segíthet neki lezárni az elmúlt 44 évet. Bármennyire is örömteli ez az esemény, legalább annyi szomorúsággal tölti el őt és kollégáit. Gyöngyike – ahogy errefelé mindenki ismeri –, nyugdíjba vonulása előtt, október 21-én megkezdte felmentési idejét.

Kovács Gyöngyinek, 1972. október 4-én, 19 évesen indult pályafutása a Veszprém megyei Kiegészítő Parancsnokságnál, katonai nyilvántartó munkakörben. 1977-től a Veszprém megyei Hadkiegészítési és Területvédelmi Parancsnokságnál rajzolóként dolgozott 1979-ig, majd újra visszatért a nyilvántartás területére, és adatelőkészítőként folytatta munkáját 1982. szeptemberéig. 1982. őszétől előadóként tevékenykedett tovább, egészen 1990. decemberéig, amikor is megszűnt a beosztása. Az akkori parancsnok – Madarassy László alezredes – továbbra is számított munkájára, hiszen, ahogy ő fogalmazott, „addigi tudása, szorgalma, magatartása alkalmassá tették arra, hogy a szakfeladatokat maradéktalanul el tudja látni". Így, az újonnan létrehozott érdekvédelmi és ügyfélszolgálati alosztályon főelőadói beosztást kapott, majd két év elteltével alosztályvezető lett.
Parancsnokai mindig bizalommal voltak iránta. Igazi „hadkiegészítő" személyiségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a kollégák távolléte idején, saját feladatainak ellátása mellett rendszerint őt bízták meg a hiányzók munkakörének ellátásával is.

1596022277

Miután 2006. decemberében megalakult az MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság, kinevezték érdekvédelmi beosztottnak, majd 2011-ben az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központjában is folytatta tevékenységét ezen a szakterületen, és teszi ezt a mai napig.
A munkavégzés mellett kiválóan együttműködött a honvédséghez kötődő civil- és katonai szervezettekkel, jó kapcsolatot ápolt velük. 1972. óta tagja a HODOSZ-nak, ahol az utóbbi években elnökségi tisztséget töltött be.
Munkáját mindig odaadással, lelkiismeretesen, a legnagyobb körültekintéssel végezte. Az érdekvédelmi látogatások alkalmával mindenkit türelmesen végighallgatott, az irodába visszatérve azonnal a megoldást kereste a felmerült problémákra, sokszor munkaidőn túl is. Az ügyfelek – bizalmuk jeleként – a mai napig ragaszkodnak hozzá, ha telefonon vagy személyesen felkeresik a központot. Tudják, rá mindig lehet számítani.

1596022277

A nyugdíjas találkozók alkalmával rendszerint szembetűnt, hány „katona generációt" szolgált munkájával Gyöngyike, a 90 évestől a 40 évesig. És hogy lehetne még jobban leírni, mennyi is a 44 év? Közvetlen kollégáinak, a veszprémi központ személyi állományának átlagéletkora sem éri el ezt a számot. Gyöngyike mindig hálával gondol a „kieges" évekre, ami nem csupán „munkát" adott számára. 1974-ben itt ismerkedett meg későbbi (jelenlegi) férjével, gyermekei édesapjával, Vörös Attila nyugállományú őrnaggyal, aki hozzá hasonlóan, közel 30 évig szolgált ezen a szakterületen.

1596022277

Nyugdíjba vonulása alkalmából, munkája elismeréseként, Vanyur Tibor ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott Vörös Attilánénak. Mivel Gyöngyi nagy szerepet vállalt a nyugállományú katonák, elhunytak hozzátartozóinak segélyezésében, Szabó József ezredes, az MH Szociálpolitikai Közalapítvány elnöke szintén emléktárggyal és emléklappal köszönte meg munkáját. A Veszprém megyében működő nyugállományú klubok oklevelekkel és ajándéktárgyakkal köszönték meg az eredményes együttműködést. A központ szakmai alárendeltségébe tartozó győri és szombathelyi irodák személyi állománya „baráti levélben" köszönt el tőle.

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy a legtöbb kollégája még most is hozzá fordul segítségért, ha valamilyen szakmai kérdésben elakad, vagy vágyik pár biztató szóra. Több ő a központ állományának, mint egyszerű mentor. Kicsit örökbe is fogadta őket. Mostantól viszont ők „gondoskodnak" majd róla.

Fotó: Megyeri Józsefné törzszászlós és archív