Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A 21. századnak az együttműködés századának kell lennie

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2016. július 1. 12:00

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Tudományos Akadémián tartott köszöntőbeszédet a horvát államiság napja és a Horvát Köztársaság függetlenségének 25. évfordulója alkalmából rendezett eseményen június 28-án, Budapesten.

1596015978

Gordan Grlić Radman, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövetének köszöntőjét követően dr. Simicskó István honvédelmi miniszter elmondta, hogy a magyar és a horvát nép hasonló értékrendet és célokat képvisel külpolitikájában, valamint a szomszédsági viszony és egymás kölcsönös tisztelete összeköti a két nemzetet és történelmüket. Ugyanúgy ahogyan Zrínyi Miklós várkapitányra és seregének hősies helytállására emlékezünk a szigetvári ostrom 450. évfordulója alkalmából – hiszen Zrínyi-emlékév van −, emlékeznünk kell arra is, hogy napjainkban milyen kihívásokkal kell szembenéznünk.

1596015978

Dr. Simicskó István hangsúlyozta: korunk kihívásai az illegális bevándorlás és a migrációs válsághelyzet. Ezek az Európát is érintő biztonságpolitikai kihívások azok, amelyekkel közösen kell szembenéznünk, és hatékony együttműködés kialakítására kell törekednünk.

A 21. századnak az együttműködésről, egymás kölcsönös tiszteletéről kellene szólnia. Keresnünk kell a közös nevezőt minden nemzettel az európai, a magyar és a horvát emberek biztonsága érdekében.

Fotó: Horvát Nagykövetség