Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A bajtársak emlékére gyúltak mécsesek

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 3. 7:18

A halottak napja alkalmából a Magyar Honvédség alakulatainál is kegyelettel emlékeztek az elhunyt bajtársakra. (Összeállításunk folyamatosan frissül!)

Debrecen

Immár hagyományosan gyertyagyújtással emlékeztek a hősi halottakra a 39. Lövészzászlóalj katonái a Honvédtemetőben és a zászlóalj emlékszobájában.

1595981761

Vantal Zsolt alezredes, a 39-esek parancsnoka rávilágított a hagyományok fontosságára, valamint utalt a 100 évvel ezelőtt kirobbant I. világháború eseményeire. A zászlóaljparancsnok beszélt azokról a katonákról, akik a fronton a 39. császári és királyi gyalogezredben szolgáltak, és életüket áldozták hazájukért. A lövészzászlóalj katonái egy-egy mécses meggyújtásával rótták le kegyeletüket a hősök emléke előtt. Mint arról korábban már beszámoltunk, a 39. lövészzászlóalj megkapta Hende Csaba honvédelmi minisztertől a 39-es hadrendi számot, és a híres sárgalobogó másolatát.

1595981761

A csendes főhajtás a zászlóalj épületében folytatódott, ahol az Afganisztánban életüket vesztett Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyokra emlékeztek a mécsesek fénye mellett.

(Szöveg: Tóth Andrea.
Fotó: Csákvári Sándor)

* * *



Jász-Nagykun-Szolnok megye

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központja az évek során kialakult és mára szokásossá vált módon a Szolnok Helyőrségparancsnoksággal, valamint a Szolnoki Légierő Zenekar közreműködésével közösen emlékeztek meg a kiemelt minősítésű – Magyar Honvédség hősi halottja és a Magyar Honvédség halottja – elhunytakról.
Október 30-án a megye területén lévő több településen, október 31-én pedig a Szolnoki Kőrösi úti temetőben helyezték el az emlékezés koszorúit.

1595981761

A hozzátartozó szívesen fogadta az érdekvédelmi munkatársak megkeresését, így azoknál a nyughelyeknél a családtagokkal közösen emlékeztek az egykori bajtársakra. A koszorúzást még emlékezetessé tette a Szolnoki Légierő Zenekar kürtöse által eljátszott Magyar Takarodó, amely minden egykor hazát szolgáló dicső katona emlékének szólt.


(Szöveg és fotó: Szolnoki Istvánné zászlós)

* * *



Hajdú-Bihar megye

1595981761

Koszorúzással emlékeztek a Hajdú-Bihar megyében nyugvó egykori bajtársakra október 30-31-én. A honvédség igyekszik méltó módon őrizni dicső hőseinek emlékét, így a Mindenszentek közeledtével az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ Érdekvédelmi Részlegének munkatársai koszorúzással emlékeztek meg a Hajdú-Bihar megyében nyugvó bajtársakról. Idén Hajdúdorogon, Hajdúszoboszlón, Püspökladányban és Debrecenben, összesen tizenhét sírra helyezték el a megemlékezés virágait.
A síremlékeknél Molnár András őrnagy, a központ érdekvédelmi részlegének vezetője az özvegyekkel, árvákkal, szülőkkel és a közvetlen családtagokkal közösen koszorúzta meg a katonasírokat.

A megemlékezéseken részt vett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kirendelt díszalegysége és kürtöse is.

(Szöveg és fotó: Smidróczki Róbert főhadnagy)




* * *



Szolnok

A halottak napja alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést rendeztek október 31-én, pénteken Szolnokon, az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopterbázison.
A megemlékezésen beszédet mondott Kálinger Roland százados, katolikus tábori lelkész, majd a bázison települő katonai szervezetek és intézmények parancsnokai, képviselői helyezték el a megemlékezés virágait az emlékhelyen.

1595981762

(Szöveg és fotó: MH 86. SZHB)


* * *



Győr

Minden évben van egy nap, amikor kilépve a hétköznapok rohanásból egy pár pillanatig átengedjük a jelen problémáinak helyét a múlt emlékeinek.

Ezen a napon fejet hajtunk elhunyt szeretteink előtt. A főhajtásunkat, tiszteletünket és szeretetünket megerősítjük egy-egy szál virággal, koszorúval, gyertyalánggal. A győri alakulat katonái – túl azon, hogy november 1-jén elhunyt szeretteikre emlékeznek – tiszteletüket teszik azon bajtársaik sírjainál, akik ma már nem lehetnek köztünk. Egy-egy mécses és koszorú hirdeti a sírokon, hogy sosem felejtjük őket.

Az ezred képviselői több hivatalos megemlékezésen is tisztelegtek az elhunytak előtt. Elsőként Szombathelyen gyűltek össze az egyenruhások, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszterrel közösen emlékezzenek az elhunyt bajtársakra. A Honvédelmi Minisztérium által szervezett megemlékezésen a hazánk földjén elesett magyar és más nemzetiségű katonák előtt tisztelegtek az egybegyűltek. A rendezvényen Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes képviselte az alakulatot.

Az ezred által rendezett múltidézés a hagyományokhoz hűen az alegységparancsnokok és az ezredtörzs főnökeinek a részvételével zajlott. A meghitt hangulatú rendezvényen az alakulat kopjafájánál koszorúval tisztelegtek az elhunytak emléke előtt.

A belső ünnepséget követően az ezred képviselői Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának szervezésében tartott ünnepségen tisztelegtek az első és második világháborús, valamint az 1956-os hősi halottak előtt. Az ünnepi beszédet követően a katolikus egyház, a református lelkészi hivatal, az evangélikus egyház és a baptista gyülekezet lelkészei saját vallási szokásaiknak megfelelően emlékeztek az elhunytakra, majd az emlékezők elhelyezték koszorúikat a Deim Pál alkotta „Hősi halottak" emlékmű lábánál. Az alakulat nevében Fegyveres László alezredes, ezredtörzsfőnök helyezte el a kegyelet virágait.

1595981762


(Szöveg és fotó: Törőcsik Krisztina)


* * *



Tata

Halottak napi megemlékezést tartottak az elhunyt katonák és a katonák hozzátartozó emlékére, Tatán az MH 25. Klapka György Lövészdandár imatermében. A megemlékezés negyedórás csendes elmélyüléssel és gyertyagyújtással kezdődött, melyet egy ökomenikus szertartás követett, melyre az alakulat összes dolgozója meghívást kapót.
A szertartás alatt Lengyel Andrea zászlós szívhez szóló tolmácsolásában elhangzott József Attila „Kései sirató" című verse.

1595981762


(Szöveg és fotó: Petrovics Renáta)


* * *



Budapest

A halottak napja alkalmából koszorúval és mécsessel emlékeztek az egykor Pest megyében szolgálatot teljesítő hadkiegészítő parancsnokokra október 31-én, pénteken.
A Farkasréti temetőben négy, egykor Pest megyében hadkiegészítő parancsnokként szolgálatot teljesítő katona sírjánál kezdődött a megemlékezés. Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) parancsnoka, Ignáth Tibor alezredes az 1. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka, Takács Tibor őrnagy a központ parancsnok-helyettese és Balog Sándor főtörzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa helyezték el közösen a kegyelet koszorúit, majd egy-egy mécses meggyújtásával és katonai tiszteletadással emlékeztek meg az egykori parancsnokokról.

„Az alakulat egyik feladata a katonasírokról való gondoskodás is. Egész évben, országszerte, közel 280 katona nyughelyéről gondoskodunk, olyan bajtársainkról, akik egykor becsülettel teljesítették katonai szolgálatukat, s védték a hazát. A napokban munkatársaim temetőről-temetőre járva az ország egész területén leróják kegyeletüket és helyezik el az emlékezés koszorúit, virágait" – mondta Vanyur Tibor ezredes.

1595981762

(Szöveg és fotó: Ifju Tímea főhadnagy)



* * *



Kaposvár

A hagyományoknak megfelelően koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kaposvári 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központja az elhunyt katonákra Mindenszentek és halottak napja előtt.
A Magyar Veterán Repülők Szövetsége Somogy Megyei Szervezete meghívásának eleget téve, a katonai igazgatási szervezet nevében október 28-án, a kaposvári Keleti-temetőben Talabér László zászlós helyezte el a kegyelet koszorúját a katonahősök emlékére állított haranglábnál.

A kaposvári központ állománya által is gondozott első világháborús katonai temetőben október 29-én, Győri Tamás hadnagy gyertyagyújtással tisztelgett a katonaelődök emlékének.

1595981763


(Szöveg: Mészáros Károly százados.
Fotó: Koncsek Barna főtörzsőrmester)


* * *


Veszprém

1595981763

Halottak napi megemlékezést tartottak a Veszprémben települt katonai szervezetek a város temetőiben. Az Alsóvárosi, a Vámosi úti, és a Dózsavárosi temetőben egyaránt nyugszanak katonák. Néhai bajtársaik tiszteletére az állományok jelenlévő tagjai mécseseket gyújtottak. Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ Parancsnoka, és Soós Gyula őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 3. számú Toborzó- és Érdekvédelmi Központ parancsnoka koszorút helyezett el az emlékműveknél.

1595981763

A megemlékezéseket a Helyőrségi Templomban celebrált szentmise zárta. Közreműködött az MH Légierő Zenekar Veszprém.


(Szöveg és fotó: Kempelen Balázs törzszászlós)