Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több ezren tüntettek az Iszlám Állam ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 3. 8:23

Több ezer kurd vonult november 1-jén, szombaton az utcákra Németország nagyvárosaiban, hogy az Iszlám Állam iszlamista terrorszervezet ellen tüntessen.

A német rendőrség tájékoztatása szerint a legnagyobb számban Hamburgban tüntettek, ahol legalább kétezren vettek részt a megmozduláson. Hasonló tiltakozó megmozdulások voltak Berlinben, Erfurtban, Frankfurtban, Hannoverben, Braunschweigben és Kölnben is.

Esti jelentések szerint a demonstrációk békésen zajlottak, noha korábban hasonló megmozdulások során többször is összetűzésekre került sor.

A német hatóságok attól tartanak, hogy a szíriai-török határ közelében fekvő Kobaninál zajló harcok súlyosbodása a Németországban élő kurd aktivisták és szélsőséges iszlamisták közti összecsapásokhoz vezethet.

A statisztikák szerint Németországban mintegy három millió török származású ember él, akiknek a fele rendelkezik német állampolgársággal. Az országban élő kurdok számáról a hatóságok nem rendelkeznek pontos adatokkal.

Becslések szerint azonban Németországban 500 ezer és 800 ezer között van a kurdok száma, akiknek java része Törökországból érkezett.

Mások Iránból menekültek az 1979-es iráni iszlám forradalom, illetve az 1982-es libanoni háború elől.