Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A bíboros és a katona

Szöveg: Kovács Zoltán |  2015. október 27. 11:49

Minden évben megemlékezik két Nógrád megyei település, két emberről, akik életútjának közös szakasza történelmi múlt az ott élőknek. Mindszenty József bíboros és Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagy emléke előtt hajtottak fejet idén is Felsőpetényben és Rétságon, október 25-én, vasárnap.

1596003029

Huszonhárom éve gyűlnek össze a megemlékezők a felsőpetényi Almássy-kastély falánál, hogy felidézzék Mindszenty József, esztergomi érsek, hercegprímás, bíboros életét és munkásságát. Főleg életének azon szakaszát, amikor a kommunista politikával nyíltan szembeszálló, 1949-ben életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt bíborost, 1955. november 2-tól ebben a kastélyban tartották háziőrizetben.

1596003029

Az 1956-os forradalom idején kiszabadítása, érseki tisztének helyreállítása az egyik általánosan elterjedt követelés volt. A forradalom kitörése után 1956. október 30-án a rétsági alakulat tisztjei jöttek el érte és kísérték át a rétsági laktanyába, ahol az első szabad éjszakáját töltötte az ünnepelt hercegprímást. Másnap katonai kísérettel, a kormány utasítására Budapestre kísérték. A páncélos menet parancsnoka, a fogságából is kiszabadító Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagy, a rétsági forradalmi katonai tanács elnöke volt.

1596003029

A kastély falán elhelyezett emléktábláknál Felsőpetény polgármestere, Benyusovics Ervin méltatta a bíboros és az őrnagy helytállását a vészterhes időkben, majd a Honvédelmi Minisztérium, a városvezetés, az egyházak, a város társadalmi és egyéb szervezeti helyezték el a megemlékezés virágait a tábláknál.

Ezután az ünneplők a volt rétsági laktanya bejáratánál található bíboros emléktáblájánál és az őrnagy kopjafájánál gyűltek össze, ahol a polgármester, Hegedűs Ferenc ünnepi beszéde után ugyancsak koszorúzással hajtottak fejet a bíboros és a katona emléke előtt.

1596003030

Fotó: a szerző felvételei