Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonság megerősítése, az erők készenléte, finanszírozás

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2014. május 22. 14:19

A katonai vezetők brüsszeli programja − az Európai Unió Katonai Bizottságának ülését követően − május 21−22-én a NATO-tagállamok vezérkarfőnökeinek ülésével folytatódott.

A találkozó – amelyen Knud Bartels dán tábornok, a NATO katonai bizottságának a vezetője elnökölt – időszerűsége megkérdőjelezhetetlen, a NATO-nak reagálnia kell az ukrán válság eseményeire, a tapasztalatokat fel kell dolgozni, és fel kell mérni az események hatását a NATO fenyegetettségértékelésére, illetve stratégiaterveire. Az értekezlet egyben felkészülés a júniusi védelmi miniszteri szintű ülésre, valamint a NATO szeptemberi, Walesben tartandó csúcstalálkozójára.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára a katonai vezetőkhöz intézett beszédében három fő területet emelt ki, amelyeket a csúcstalálkozón kíván az állam- és kormányfők figyelmébe ajánlani: a biztonság megerősítését, az erők készenlétét és a finanszírozás kérdését.

1595972430
Az ülésen Knud Bartels dán tábornok, a NATO katonai bizottságának a vezetője elnökölt

A biztonság megerősítése a jelenlegi stratégiai kihívások tükrében rendkívül fontos, ezért a szövetség átalakítja – többek között – a katonai gyakorlatok rendszerét, nagyobb láthatóságot adva a katonai képességeknek. A tárgyhoz kapcsolódó eljárásrend felülvizsgálata folyamatban van, és hangsúlyos szerepet kap a NATO- és a nemzeti gyakorlatok összekapcsolása is.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök hozzászólásában kifejtette, hogy álláspontunk szerint a gyakorlatok összekapcsolása alapvető szerepet játszik a NATO átalakításának folyamatában, ezért a 2015-re tervezett zászlóaljszintű nemzeti gyakorlatunkat, a „Bátor Harcos 2015"-öt – csakúgy, mint a V4-es EU-harccsoport zárógyakorlatát – összekötjük a szövetség „Trident Juncture 2015" elnevezésű gyakorlatával, és a partnernemzetek számára is lehetővé tesszük a részvételt.

Az ukrajnai események, azok biztonsági környezetre gyakorolt hatása az ülések egyik kiemelt témája. A szövetség megerősítette a balti államok légtérvédelmét, és bizonyos haditengerészeti kötelékek is a Balti-tengeren látnak el feladatot. A NATO támogatja az ukrán védelmi szektor reformját, a védelmi és a kapcsolódó biztonsági képességek kialakítását, mindazonáltal a szövetség elkötelezett aziránt, hogy az ukrán válság politikai megoldást kíván.
A vezérkarfőnökök egyetértettek abban, hogy az esetleges hasonló jövőbeni krízishelyzetek megoldásához a szövetség reagálóképességének megerősítése szükséges.

1595972431
Az ukrajnai események kapcsán a vezérkarfőnökök egyetértettek abban, hogy az esetleges hasonló jövőbeni krízishelyzetek megoldásához a szövetség reagálóképességének megerősítése szükséges

A NATO Stratégiai Koncepciójában meghatározott három alapfeladatnak – kollektív védelem, válságkezelés és kooperatív biztonság – maradéktalanul meg kell felelni. A NATO Erők 2020 program célkitűzéseinek megvalósításához a Kapcsolt Erők Kezdeményezés (Connected Forces Initiative – CFI) és az Okos Védelem lehetőségeit (Smart Defence – SD) ki kell aknázni.

A partnerek tekintetében egyik legfontosabb feladat a – gyakorlatok és a műveleti együttműködés során – kialakított interoperabilitás megőrzése.
A műveletek területén kiemelt figyelmet kapott a NATO jelenlegi afganisztáni műveletének (ISAF) lezárása, valamint a 2014-ben induló új művelet (Resolute Support) előkészítése. Az új művelethez nem szükséges erők és eszközök kivonása a terveknek megfelelő ütemben folyik, a biztonsági feladatok átadása az afgán biztonsági erők részére szintén jól halad.

A NATO Katonai Bizottság elnöke megállapította, hogy az afgánok büszkék lehetnek elért sikereikre.

1595972431
Dr. Benkő Tibor vezérezredes a magyar honvédelem napja alkalmából elismeréseket adott át

Az üléssorozat alatt koszorúzták meg − a magyar honvédelem napja, a hősök napja és a békefenntartók napja alkalmából − a Magyarország állandó NATO-képviseletén elhelyezett missziós emléktáblát. Ünnepi köszöntőjében dr. Benkő Tibor vezérezredes méltatta a missziók során életüket vesztett katonáink önfeláldozását, és megköszönte a Brüsszelben és Monsban települő katonai képviseletek tagjainak, illetve a NATO- és EU-parancsnokságok állományában szolgálatot teljesítő katonáknak a munkájukat, valamint elismeréseket adott át.

1595972431
A Honvéd Vezérkar főnök megkoszorúzta a hazánk állandó NATO-képviseletén elhelyezett missziós emléktáblát

Fotó: nato.int és Honvéd Vezérkar