Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A cél a minőségi oktatás

Szöveg: Szabó Viktor |  2015. március 5. 9:30

A KatonaSuli-program részeként nemrég újabb előrelépés történt az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál. Új oktatóval lett gazdagabb a program, ezzel sokszorozva, ám jelentősen megkönnyítve feladataikat az együttműködésben részt vevő hat iskolánál.

1595988928

Mielőtt kiderülne, ki az új tag, lássuk röviden, hogyan is jutott idáig az alakulat. 2012-ben a dandár Hadműveleti és Kiképzési Főnökségének kiképzési részlegén a KatonaSuli-program koordinátori beosztását Faludi Miklós főtörzsőrmester vehette át az alakulat akkori parancsnokától, Kun Szabó István dandártábornoktól. Ugyanebben az évben három iskola kötött együttműködési megállapodást a dandárral; az intézmények közül akkor egy iskolában kezdte tanítani a főtörzsőrmester a katonai alapismeretek tantárgyat, összesen 16 tanulónak. Mára a tanintézmények száma hatra, a tantárgyat tanuló diákoké 528 főre, a programban a dandártól részt vevő oktatók száma három főre emelkedett.

Sikerüket mutatja az is hogy az elmúlt évben Faludi Miklós főtörzsőrmesternek és első kollégájának, Pócza Gergely őrmesternek lehetősége volt egy szakmai konferencián előadást tartani az alaki kiképzésről az ország többi − katonai alapismereteket tanító − oktatójának. Az ezt követő felkeresések és visszajelzések alapján e prezentációjuk rengeteg civil tanár számára nyújtott hasznos ismereteket.

1595988928

A mostani létszámbővítésre a diákok, valamint a feladatok számának jelentős növekedése miatt volt szükség. Olyan embert kerestek maguk mellé, aki hozzájuk hasonlóan gondosan végzi feladatát, fontosnak tartja a gyerekek nevelését és példát tud nekik mutatni. Választásuk a Maléter Pál Rendészzászlóalj állományában szolgáló Tóth Sándor főtörzsőrmesterre esett, akivel az előzetes beszélgetések során hamar kialakult a szimpátia. Tóth főtörzsőrmester elmondta: a rendészetnél is nagy felelősséggel járó feladatokat végzett, például delegációkat biztosított vagy konvojokat szállított. Hozzátette: szívesen áll a kihívások elé, mivel mindannyiszor bizonyítani szeretné, hogy alkalmas az elvállalt feladatra és képes helytállni új beosztásában.

Elárulták: mindhárman a katonai alapismeretek tantárgy más-más speciális területén nyújtanak kiemelkedő teljesítményt. Faludi főtörzsőrmester lövész- és búvártörténeteivel színesíti az elméleti anyagot, melyeket érdeklődve hallgatnak a tanulók. Pócza őrmester 2002 óta foglalkozik alaki és szakkiképzéssel, így az ő erőssége a diákok alaki képzése. Tóth főtörzsőrmester pedig hosszú évek alatt megszerzett harcművészeti ismereteit és oktatói tapasztalatait kamatoztatja a katonai önvédelem oktatása során. Erősségeik mellett természetesen helytállnak a tantárgy többi elemének tanításában is.

1595988928

Faludi főtörzsőrmester elmondta: legfőbb céljuk nem a mennyiségi növekedés − vagyis nem az, hogy minél több iskolában minél több diáknak tanítsák a tárgyat −, hanem a program minőségi javítása a már együttműködő iskolákban.

Hozzátette: „Piros Ottó ezredes, a dandár megbízott parancsnoka szívén viseli a KatonaSuli-program sorsát, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a program gördülékenyen működjön, és ehhez minden segítséget és támogatást megkapunk."

1595988928


Fotók: Faludi Miklós főtörzsőrmester és a szerző felvételei