Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A déli megyék történelme

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2015. október 17. 13:21

Hadtörténeti előadásokat hallgattak meg október közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében tartózkodó katonák.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai a Magyarországot érintő – a délvidéki területeken lezajlott – történelmi eseményekről és azok következményeiről tartottak előadásokat azoknak a katonáknak és honvéd tisztjelölteknek, akik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében vesznek részt a déli határszakaszon.

1596002495

Dr. Veszprémy László alezredes, a mohács előtti török előrenyomulás hadtörténeti tanulságaival kapcsolatban ismertette a török háborúk előzményeit. Összehasonlította a két hadsereg létszámát, felszerelését és néhány mondatban szólt azokról a jelentősebb eseményekről is, amelyek Nándorfehérvár elvesztéséhez vezettek 1521-ben.

Az 1848-49-es délvidéki „kis háború" kapcsán dr. Süli Attila őrnagy az autonómiával rendelkező szerb területeken történő harcokról és csapatmozgásokról, illetve azok következményeiről tartott előadást.

A magyar-jugoszláv határvédelmi rendszer 1941-es állapotáról és a délvidéki hadműveletek előkészítésének tapasztalatairól dr. Andaházi Viktor százados, és Soós Péter százados beszélt. A történészek ismertették az egykori határ katonaföldrajzi jellemzőit, a jugoszláv erődvonal felépítését, a magyar határvédelmi erők szervezetét, fegyverzetét és a mozgósítással kapcsolatos vezérkari tapasztalati jelentéseket.

1596002495

Fotó: a szerző felvételei