Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A díszelgők dísze

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. február 12. 12:31

Díszelgő katonáink SZKSZ öntöltő karabélyait egy, a magyar hadtörténelemhez és katonahagyományokhoz jobban kötődő fegyver, a Mannlicher-karabély váltja fel.

1595949059
Az 1970-es évek óta megszokott látvány hazánk nemzeti ünnepein a szovjet eredetű SZKSZ öntöltő karabély. A díszelgő alegységek szerte a világon használták és használják a Szergej Gavrilovics Szimonov tervezte fegyvert, amely nem is olyan öreg: a tervezés 1943-ban vette kezdetét, míg a sorozatgyártás 1944-ben indulhatott meg.

Az SZKSZ olyannyira jól sikerült, hogy gyorsan kiszorította a Vörös Hadseregben addig alkalmazott Moszin–Nagant- és Tokarev- (SZVT–40) ismétlőpuskákat. A világhírű AK–47-es gépkarabély megjelenéséig ez a fegyver volt a szovjet (és számos VSZ-beli szövetséges, illetve baráti ország) haderejének egyik alapfegyvere.

A fegyver megfelelően karbantartott változatait a mai napig számos ország díszelgő alegysége használja. Természetesen Oroszországban is ilyen szerepet tölt be: az orosz Elnöki Gárda is SZKSZ-ekkel látja el reprezentatív feladatait.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 15-én, pénteken megjelenő számában!)