Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A doni tragédia krónikása

Szöveg: Ördög Kovács Márton |  2020. január 12. 17:19

Sára Sándor kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, filmrendező 1982-ben készítette el mindmáig nagy hatással bíró dokumentumfilm-sorozatát, a Krónikát, mely a II. magyar hadsereg doni tragédiáját dolgozza fel egyedülálló módon.

1596074856

Sára 1979-ben kezdett neki a munkának és három év alatt több mint száz órányi anyagot vett fel, közel száz interjúalannyal. A felvett anyagból egy huszonöt részes sorozatot állítottak össze, mely kronologikus sorrendben haladva eleveníti fel a doni tragédiához vezető utat. A túlélők és szemtanúk beszámolói olyan erővel jelentek meg a filmben, hogy a hatalom cenzúrázta és le is állította vetítését. A filmsorozat teljes egészében csak a rendszerváltás után került bemutatásra, de addigra már megteremtette a II. világháború kollektív nemzeti emlékezetét.

A harmincnyolc évvel ezelőtt elkészült dokumentumfilm-sorozat teljes mértékben tabudöntő volt a maga korában, hiszen ellentmondott a korszak központi narratívájának és a tragédiát túlélő szemtanúkat szólaltatta meg, akik negyvenévnyi hallgatás után először szólalhattak meg nyilvánosságot kapva. Az alkotók ezzel a 20. századi magyar történelem egy elhallgattatott csak az egyéni emlékezet köreiben tovább élő eseményének adtak hangot. A filmsorozatban megszólalt többek között: Kollár Béla színész, Zelk Zoltán költő, a katonacsaládból származó Sigmond Olivér hivatásos katonatiszt, szobrászművész.

Sára Sándor alkotása azért is jelentős, mert a filmsorozatban megszólaló egykori katonák, tisztek és munkaszolgálatosok új teret nyitottak Magyarországon a múlt elbeszélésére, melynek közvetítője a dokumentumfilm lett. 1983-ban elkészült a dokumentumfilm-sorozat moziba szánt rövidített, ötrészes változata Pergőtűz címmel.