Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Feltöltés 2014 gyakorlatról is kaptak tájékoztatót

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. november 13. 7:13

Nyugdíjas találkozót szervezett november 12-én, szerdán az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 1. Katonai Igazgatási Központja, a fővárosi, valamint a Pest megyei jogelőd szervezeteknél egykor szolgált munkatársak részére a Honvédelmi Minisztériumban.

1595982364

A rendezvényt – amelyre közel kétszázan fogadták el a meghívást – Vanyur Tibor ezredes, az alakulat parancsnoka nyitotta meg, majd tájékoztatta a megjelenteket a parancsnokság idei főbb feladatairól, többek között a  közelmúltban véget ért Feltöltés 2014 elnevezésű hadkiegészítési rendszergyakorlatról.

Elmondta: bár  2004-ben leszerelt az utolsó sorköteles katona, azonban az alaptörvény rendelkezése alapján szükség lehet a hadkötelesek besorozására. A Magyar Honvédségnek ezért továbbra is képesnek kell lennie a hadkötelezettség bevezetésekor a megfelelő létszámú, tizennyolcadik életévét betöltött hadköteles sorozására, a professzionális haderő hadkiegészítésére. Ezért szervezték meg a Feltöltés 2014 gyakorlatot, amelynek során az állomány és az együttműködő szervezetek gyakorolhatták a különleges jogrendi időszak hadkötelezettséggel kapcsolatos feladatait.

Az elhangzottak egyáltalán nem voltak ismeretlenek az egykori hadkiegészítésben dolgozó szakembereknek, hiszen sokan közülük egykor részt vettek sorozási feladatokban is.

1595982364

Vanyur ezredes beszámolt arról is, hogy elkezdődött az ügyfélszolgálati rendszer létrehozása, mely az önkéntes műveleti tartalékosokkal kapcsolatos ügyintézést és a velük való kapcsolattartást könnyíti meg.

Ignáth Tibor alezredes, az 1. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka tájékoztató előadásában a központ tevékenységéről és elért eredményeiről beszélt, kiemelve az országos viszonylatban is nagyon magas toborzó és érdekvédelmi ügyfélforgalmat, smelynek keretében a jelenlegi állomány több ezer gondoskodási körbe tartozó nyugállományú katonával tartja rendszeresen a kapcsolatot.

1595982364

A meghívottak nevében Szombat István nyugállományú ezredes köszönte meg a gondoskodást és biztatta a jelenlegi hadkiegészítőket, hogy kitartóan folytassák a néhány éve megkezdett munkát.

A tájékoztatókat követően Bélavári Miklós százados, a központ kegyeleti részlegének beosztott tisztje és szintén katona zenésztársaiból erre az alkalomra verbuválódott együttese népszerű operett részleteket adott elő az egybegyűlteknek.

1595982364

Fotó: a szerző felvételei