Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fokos lecsapott – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 10. 13:46

Közel százötven méter hosszú, hatvan tonna teherbírású hidat építettek a Tiszán az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred pontonos századai. A Szentesi Fokos 2016 elnevezésű gyakorlat záró mozzanatát, a NATO kiképzési munkacsoportjának Magyarországon tanácskozó tagjai mellett, megtekintette az Ohiói Nemzeti Gárda hazánkban állomásozó összekötő tisztje is.

1596013254
Az összfegyvernemi harc támogatásának tervezési, szervezési feladatait és a lövészalegységekkel történő együttműködést gyakorolja tulajdonképpen egész évben az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred. A Szentesi Fokos 2016 ugyanis egy három fázisból álló, speciális kiképzési feladat: februárban és márciusban az alacsonyvízi hídépítő század katonái települtek ki, őket áprilisban öt hétre a pontonos alegységek váltották, októberben pedig a víztisztító század tagjainak kell majd bizonyítaniuk felkészültségüket. A Szentesi Fokosok történetében a 2016-os a harmadik ilyen gyakorlat, de már az első tervezésekor is az volt a koncepció, hogy a műszaki ezred mindegyik százada vegyen részt egy komplex, lövészalegységekkel együttműködve végrehajtott feladatban. Ennek az elvárásnak azonban csak így, a gyakorlatot több fázisra bontva lehetett (lehet) megfelelni, hiszen közben a laktanyában sem állhat meg az élet.

– Mivel többek között a műszaki alakulatok szakmai munkájának koordinálása és ellenőrzése volt a feladatom, így értelemszerűen nekem és munkatársaimnak kellett kidolgoznunk a gyakorlat alapkoncepcióját. Ez óriási kihívást jelentett számunkra; úgy éreztük, lehetőséget kaptunk arra, hogy szakítsunk a csupán műszaki alegységekre tervezett hagyományos gyakorlatokkal. Egy valósabb – a harci, a humanitárius és a katasztrófahelyzet követelményeinek jobban megfelelő – összfegyvernemi feladatrendszer összeállításán kezdtünk dolgozni. Olyan forgatókönyvet akartunk készíteni, és készítettünk is, amelyben a lövészkatona együtt dolgozik a műszakival, segítik egymást a közös cél elérésében. A részt vevő fegyvernemek és szakcsapatok katonái ugyanis szerintem kizárólag ilyen körülmények közt ismerhetik meg valójában egymás képességeit, megtapasztalva, hogy a sikeres együttműködés érdekében kinek mi a dolga; ugyanakkor a beosztásuknak megfelelő szinten az egész gyakorlat rendszerére is ráláthatnak – idézte fel a kezdeteket Antal László ezredes, a műszaki ezred parancsnoka, aki akkor még alezredesi rendfokozatban, rangidős műszaki tisztként, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon teljesített szolgálatot.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 13-án, pénteken megjelenő számában!)