Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fővárosban elkezdődött a sorozás

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 23. 19:33

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Hírlap külpolitikai rovatát teljesen lefoglalják a mexikói hadi események hírei.

„Veracruzban az amerikai haderő teljesen úrrá lett. A harcokban fegyvertelenek nem sérültek meg. Fletcher ellentengernagy kiáltványt intézett Veracruz lakosságához, amelyben felszólítja, hogy a humanizmus érdekében legyen segítségére a rend helyreállításában. A városi hatóságot hivatalában meghagyja, az amerikai csapatok csak a vámházat tartják megszállva és őrjáratokat küldenek a városba."

Erről a Népszava is beszámol: az amerikaiak betörtek Mexikóba és elfoglalták Veracruzt. A mexikóiak nem fejtettek ki nagyobb ellenállást. „A vérrontás megkezdődött." A Népszava külföldi rovatában „Az albán zavarok" címmel ezt olvashatjuk: A minisztertanács elhatározta, hogy 20,000 milickatonát hív be, akiket hegyi ütegekkel és géppuskákkal szerelnek fel. Valamint: Ausztria−Magyarország és Olaszország el fogja látni a szükséges fegyverekkel az albán csendőrséget. További hírként megemlíti a lap, hogy az 1914. évi sorozás a fővárosban elkezdődött.

„Szeressük a németeket?"
  Gróf Apponyi Albert az Országgyűlésben ekképp nyilatkozott: „érdekeinknek legjobban a hármas-szövetség felel meg." (itt a Monarchia+Németország-félére utalt) Az idézetet követően a napilap így folytatja: „Oroszországgal nem szabad barátságosabb viszonyba kerülni. Annyira nem, hogy egyszerre a német-osztrák politikusoknak kezd fájni a negyvenkilenc és Világos, és elfelejtik közben, hogy hatvanhat és Königgrätz tanúi közül sokkal többen élnek…" –írja a Pesti Napló. Az újság említést tesz továbbá az Egyesült Államok és Mexikó között kirobbant háborúról is: az Unió csapatai elfoglalták Veracruzt, megtörtént az első összecsapás. Kétszáz mexikói halott, három amerikai. A Pesti Naplóban „Új ágyuk, új hadihajók" címmel az alábbiakat olvashatjuk: flottafejlesztésre 426,4 milliót kér a hadvezetőség, hogy lecseréljék az elavult, 24 éves hajókat. Továbbá a régi, 1885-ös ágyúk modernre cserélésének 1917-ig be kell fejeződnie a döntés értelmében.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595970915

1914. áprilisi újságok

Címkéklapszemle