Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A franciák megfutamodtak

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 26. 18:59

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

Nagy csata északon – írja a Népszava. „Kelet Poroszországban csapataink az összes orosz támadásokat visszaverték. Az oroszoknak Varsó irányából ellenünk intézett ellentámadása Lovic, Strykov, Brzeziny környékén meghiusult."

„Egy német repülőgépraj felderítő repülésén két ellenséges, harcoló gépet leszállásra kényszeritett. Egy ellenséges repülőgép a támadástól lezuhant. A mi repülőgépeink közül egynek hollétéről nem tudunk. Servon környékén az argonnei erdőség nyugati részén heves francia támadást, a franciáknak sulyos veszteségeket okozva, visszavertünk. A mi veszteségeink csekélyek" – írja a Pesti Napló.

A Pesti Hírlapban olvashatjuk: „A lengyelországi döntő csata nyolcadik napja után a német legfőbb hadvezetőség végre olyan diadalról számol be, ami ugyan magát a végleges döntést még mindig nem érlelte meg, de közvetlen sikernek kétségtelenül legimpozánsabb a szövetséges seregek közel egy hónapja történt lengyelországi visszavonulása óta. Most Lodznál és Lowicnál folytak le a harcok."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595983282
Címkéklapszemle