Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A frekvenciagazdálkodás speciális szakterület

Szöveg: D. A. |  2014. június 18. 12:44

„MH frekvenciagazdálkodási konferencia, a katonai frekvenciagazdálkodás helyzete” címmel rendezett konferenciát a napokban az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár a Honvédelmi Minisztérium Lehet úti objektumában.

A negyedik alkalommal megrendezett konferencia védnöke Vass Sándor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Híradó Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke volt, akit dr. Kassai Károly ezredes, a csoportfőnökség Elektronikus Információvédelmi Osztályának osztályvezetője képviselt.

Védnöki megnyitójában Kassai ezredes a frekvenciagazdálkodást speciális szakterületnek nevezte, amelynek célja a spektrum minél hatékonyabb és jogszabályoknak megfelelő használata. „A frekvenciával mint véges erőforrással történő gazdálkodás szempontjából egyre nagyobb kihívást jelent a védelmi szféra számára az érdekek képviselete, a frekvenciaerózió megakadályozása, az új kihívásoknak történő megfelelés" − mondta.

1595973965

Az ezredes kiemelte, hogy mi, magyarok is szeretnénk hozzájárulni a szövetségesi feladatokhoz. Ezt a törekvést igazolja az idén áprilisban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szervezésében megtartott első hazai NATO frekvenciagazdálkodási rendezvénysorozat is. A rendezvénysorozatot a NATO Polgári-katonai Spektrum Képesség Panel két munkacsoportjának − a Spektrumelemző Képességcsoport hatodik és a 2015. évi Rádió-távközlési Világértekezlet Felkészülési Képességcsoportjának negyedik − értekezlete képezte.

Drilla Attila alezredes, a helyőrség dandár Frekvenciagazdálkodási Főnökségének főnöke, a konferencia levezető elnöke megnyitójában ismertette az előadássorozat menetét, mely három részből állt össze. Az elsőben a hazai frekvenciagazdálkodási szervezeteket, azok feladatait, kapcsolatrendszerét ismerhették meg a jelenlevők. Ezt követően a katonai frekvenciagazdálkodás helyzetéről, majd a kutatás, fejlesztés eredményeiről, a társszervezetekről kaptak információt.

1595973965

A konferencia részvevői az előadások szüneteiben statikus technikai bemutató keretében tekintették meg az NMHH mérőeszközeit, ellenőrző-mérő gépjárműveit, a Magyar Honvédség RCIED zavaróeszközét, a Skylark UAV-t, valamint a HM VGH Kutatás-Fejlesztési, Minőségbiztosítási és Biztonsági Beruházási Igazgatóság Kutatási, Fejlesztési és Tudományos Osztály, illetve a Totaltel Távközléstechnika Kft. által fejlesztett eszközöket, melyek által színesebbé és változatosabbá vált a rendezvény.

A konferencia célja a változások ismertetésén túl a frekvenciagazdálkodás, azon belül a katonai frekvenciagazdálkodás területén egységes szemléletmód, az egyes szabályzók esetében egységes értelmezés kialakítása volt. Mindezek mellett a rendezvény azt a célt is szolgálta, hogy a frekvenciagazdálkodási szakterületen érintettek között erősödjenek a személyes munkakapcsolatok, támogatva a szakterületen dolgozó kollégákat, hiszen az eddig végrehajtott feladatok is közös erőfeszítések eredményei.

Fotók: a szerző felvételei

Címkékhíradó