Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A gránátok mellett egy bomba is előkerült

Szöveg: Szűcs László |  2015. február 18. 11:50

A hetedik héten, azaz február 9−15. között 26 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül öt esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla főtörzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 158 bejelentést kaptak.

A debreceni nemzetközi repülőtérről kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a légikikötő területén, földmunkák közben második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Bukta Balázs százados vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 120 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát stabilizátorrésze került elő, ami robbanóanyagot nem tartalmazott. A szaknyelven „nem robbanótestnek" nevezett fémdarabot a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyvernekről érkezett bejelentés szerint a Berényi utcában, földmunkák közben egy 75 milliméteres, német gyártmányú páncéltörő gránát került elő. A második világháborúból visszamaradt robbanótestet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

GP-500 LP típusú, angol gyártmányú bombát találtak a Magyar Honvédség tűzszerészei a székesfehérvári vasútállomáson. A földmunkák közben előkerült bomba gyújtószerkezetét a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen eltávolította és megsemmisítette, a bombatestet pedig a központi gyűjtőbe szállították.

Címkéktűzszerész