Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A HaDsereg kampánya – Szent László-s módra

Szöveg: Csorba Katalin főhadnagy |  2014. február 19. 13:02

Kaszinó, bűbáj, hadsereg, fegyencek, dzsungel – ezek voltak az idei évi kampánytémák a Szent László Gimnázium 2014. évi diákigazgató-választási versenyében, amelyhez a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség segítségét kérte az iskola 11. D osztálya. A program megvalósítását a Honvédelmi Kötelék Programiroda, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, az MH Ludovika Zászlóalj és az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság is támogatta.

1595967329

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szakemberei egy Gripen-szimulátorral felszerelkezve tájékoztatták a tanulókat a Magyar Honvédség nyújtotta lehetőségekről

A Lechner Ödön által tervezett, idén 100 éves épület falai között február 12-én és 13-án flitteres miniruhában, nyuszifüllel szaladgáló fiúk, terepmintás kiskosztümbe bújt lányok, félmeztelen, ágyékkötős Tarzan-hasonmások vagy éppen narancssárga rabruhás, megbélyegzett tanulók ültek az órákon, hogy aztán a szünetekben különböző programokkal színesítve meggyőzzék a többi évfolyamon tanuló diákokat arról, hogy melyik osztály jelöltje a legalkalmasabb a diákigazgatói cím elnyerésére. 

Több mint harmincéves hagyománnyal bír a diákigazgató-választási kampány az iskolában − mondta el Sárkány Péter igazgató, aki nagy örömmel támogatja a diákokat ötleteik megvalósításában. Az intézményvezető szerint a kétnapos kampány egyfajta farsang, ahol a fiatalok beöltöznek, tematikus programokat szerveznek, vagyis miközben olyan ruhákban jelenhetnek meg az iskolában, amiket egyébként valószínűleg soha nem vennének fel, elsajátítják a közösségépítés és az együttműködés aranyszabályait. S hogy az egésznek mi a célja? A kampány után szavazást tartanak, amelynek eredményeként a győztes osztály és az általuk jelölt diákigazgató megkapja a lehetőséget a tavaszi szünet előtti Lászlós Hetek programjainak megszervezésére, valamint ingyenes napokat nyernek a nyári balatonszepezdi iskolai táborba. A tét tehát figyelemre méltó.

1595967329

Hol a BTR?


A kampányt a tizenegyedikesek szervezik. Minden osztálynak olyan témát kell választania, amelyben benne van az osztály betűje, árulta el az egyik szervező diák. Az iskola közösségi tereit felparcellázták: az egyes programokhoz előzetesen már mindent le kellett foglalni. Amíg a jelmezek az adott kampánytémához igazodnak, a programok kialakításában már inkább a leleményességé, a személyes kapcsolati rendszeré a főszerep. Vágó István, Katus Attila és Azurák Csaba meghívása mellett volt olyan osztály, amelyik artistabemutatót szervezett.

A 11. D-s Kovácsics Kitti azonban gondolt egy nagyot: legyen a téma a hadsereg. Osztálytársai elfogadták az ötletet, így édesanyja, Kovácsics Anikó és Bartháné Ábrahám Katalin osztályfőnök segítségével felvették a kapcsolatot a Honvédelmi Minisztérium illetékeseivel, valamint a KatonaSuli-programban részt vevő Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskolával és a báró Podmaniczky János Honvéd Egyesülettel. A kérdésre, hogy miért épp a hadsereg, Kitti röviden válaszolt: „Azért, mert ütős."

1595967329

…itt a BTR!


Az előzetes egyeztetéseknek megfelelően, a kampány második napjának reggelén 8 órakor begördült a BTR-80-as páncélozott szállító harcjármű az iskola udvarára. A nyolckerekű monstrum kezelőszemélyzete készséggel mutatta be az eszközt az érdeklődő diákoknak és tanároknak a nap folyamán.

A Honvédelmi Kötelék Programiroda szervezésében az RC Offroad Göd RC Klub elektromos kisautókkal, a Magyar Modellező Szövetség pedig modellrepülőkkel tartott statikus és dinamikus bemutatókat az udvaron. A vállalkozó kedvűek ki is próbálhatták a nem mindennapi eszközöket.

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szakemberei
egy Gripen-szimulátorral felszerelkezve tájékoztatták a tanulókat a
Magyar Honvédség nyújtotta lehetőségekről, míg az MH Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjei a jelenleg használt fegyvereket, a báró Podmaniczky János Honvéd Egyesület aktivistái és az Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola katonasulis diákjai pedig a közelmúlt arzenálját és felszereléseit mutatták be a „fegyversimogató" asztaloknál.

1595967329

Azurák Csaba ellenőrizte a katonai testnevelés foglalkozást


A tizenegy órai szünetben megtelt a tornaterem: Kordás Attila főtörzsőrmester, az MH Ludovika Zászlóalj kiképző altisztje a tisztjelölt hallgatók segítségével és Azurák Csabával közösen tartott katonai testnevelés foglalkozást a jelenlévőknek. Míg Kordás főtörzs a helyes mozdulatok elsajátítására ösztökélte a résztvevőket, az ismert műsorvezető a végrehajtást ellenőrizte, s ha kellett, büntetést szabott ki a lazsálóknak.

Kora délután az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység különleges díszelgőcsoportjának katonái Bakos Ferenc törzsőrmester vezetésével kápráztatták el a közönséget nem mindennapi alaki és fegyverforgató tudásukkal, majd Oszlánszki Olivér harmadéves honvédtiszt-jelölt vezetésével az MH Ludovika Zászlóalj Szent László és Klapka századainak tagjai tartottak katonai közelharc-bemutatót.

1595967330

„Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére!"

„Óriási buli ez az egész, és nagyon nehéz eldönteni, hogy ki nyerje a kampányt" − mondta el két kilencedikes diáklány, akiken az összes téma felfedezhető volt. A 11. D-s tanulók viszont úgy ítélték meg, hogy a diákigazgató-választás eredményétől függetlenül a Szent László-sok egy egész életre szóló, meghatározó élményt kaptak a Magyar Honvédségtől.

A pénteki szavazás azonban egyértelmű eredményt hozott: a HaDsereg fölényes győzelmet, a Magyar Honvédség pedig osztatlan sikert aratott.

1595967330

A győztes 11. D-s tanulók

Fotó: a szerző felvételei