Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A használható tudást gyarapítják”

Szöveg: Révész Béla |  2016. szeptember 23. 18:17

Elnökségi ülést tartott a Magyar Hadtudományi Társaság szeptember 23-án, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Az eseményen részt vett dr. Simicskó István honvédelmi miniszter is. 

1596020415

Simicskó István több elnökségi tagot régi ismerősként üdvözölt, hiszen 1993-tól kilenc éven keresztül volt a Magyar Hadtudományi Társaság Biztonságpolitikai Szakosztályának tagja – azonban ő az első honvédelmi miniszter, aki részt vett egy elnökségi ülésen. Mint mondta, fontosnak érezte a személyes részvételt, mert így akarta hangsúlyozni, mekkora szükség van az MHTT munkájára. „Az elmúlt huszonöt évben sok fontos anyagot tett le a társaság a biztonságpolitikai döntéshozók asztalára, akik ezeket a tanulmányokat figyelembe is vették egy-egy új stratégiai elv kidolgozásakor" – mondta a miniszter. Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium elismeréseképpen ötmillió forinttal növeli az MHTT támogatását, hiszen a társaság tagjainak tudományos tevékenysége nem öncélú kutatásokban merül ki, hanem éppen ellenkezőleg, a változó világ problémáira reflektálva „a használható tudást gyarapítják".

1596020416

A tárcavezető utalt arra, hogy a bipoláris világrend megszűnésével sokan a Fukuyama-elv értelmében a liberális demokrácia által beköszöntő aranykort vizionáltak, ám a 21. század beköszöntével ez a tézis darabjaira hullott. „Új áramlatok, új irányzatok, új módszerek, új hadviselési technikák jelentek meg, a globalizált világban már azt sem lehet egyértelműen eldönteni, mikor beszélhetünk háborús és békeidőszakról. A háború szó is elvesztette eredeti értelmét, hiszen a nyomásgyakorlások vagy a kibertérben dúló konfliktusok fegyverek nélkül, a háttérben zajlanak. A biztonságpolitikai kihívások napjainkra teljesen átalakultak, a tudományos kutatások eredményeinek pedig éppen ezekre a változásokra kell reflektálnia. Számos olyan feladat van tehát, amiben számítunk az önök szakmai felkészültségére" – mondta a miniszter.

Simicskó István elmondta: a folyamatosan változó biztonsági kihívásokra válaszul új nemzetbiztonsági és katonai stratégiát dolgoznak ki, éppen azért, mert a régi már nem felel meg teljesen a mai kor kihívásainak, és mert csak így lehet Magyarország biztonságát a leghatékonyabb módon garantálni. A magyar védelmi rendszer megerősítéséhez számtalan ország biztonsági doktrínáját tanulmányozzák, ehhez a munkához pedig nélkülözhetetlen az MHTT és az egyéb kutatótársaságok szaktudása.

1596020416

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség nagy kihívások és átalakítások előtt áll. „A haderő mindig is a védelmi vonal legfontosabb eleme egy adott országban. Ezért valósítjuk meg a Magyar Honvédség nagyarányú fejlesztését az elkövetkezendő tíz évben. Ez a tartalékos rendszer rugalmas átalakításától hadiiparunk egyes területeinek beindításáig mindent magában foglal. Ennek eléréséhez a kormány döntésének értelmében a GDP védelmi célokra fordított kiadásait növeljük évről évre. Ütemezett és kiszámítható fejlesztést hirdetünk meg, amelyre – a technikai fejlesztés tekintetében – korábban nem volt példa" – mondta a miniszter. A legnagyobb hangsúlyt a légi- és a szárazföldi erők fejlesztésére helyezik, utóbbinál különös tekintettel a légvédelemre, tüzérségre és a páncélozott katonai járművekre.
„Azt kérem önöktől, hogy tudományos tevékenységükkel, szakmai tudásukkal segítsék szándékunkat, járuljanak hozzá a Magyar Honvédség jövőjéhez és az ország biztonságának növeléséhez" – fejezte be beszédét Simicskó István.

1596020416

Az elnökségi ülésen Tömböl László nyugállományú vezérezredes, az MHTT elnöke ismertette a közeljövő kiemelt feladatait. Az ülésen a jelenlévők tájékoztatást kaptak az őszi időszak konferenciáiról és az új Hadtudományi Lexikon előkészítő munkálatairól, a tagság pedig szavazással döntött a társaság elismeréseinek odaítéléséről is. A rendezvényen Simicskó István honvédelmi miniszternek emlékérmet adtak át a társaság huszonöt éves fennállása alkalmából.

1596020416

Fotó: Dévényi Veronika, Tisóczki Flóra