Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hasznos erő

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. november 9. 7:18

A CrossFit nevű edzésmódszerrel foglalkozók tisztelik a teljesítményt, és a teljesítményért tett erőfeszítést. Ennek a hadseregben nagy szerepe lehet – hangsúlyozta Kis Csaba őrnagy, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) hadműveleti osztály, tervező alosztályvezetője, veszprémi CrossFit-edző, miután alaposan megizzasztotta bajtársait.

Idén szeptembertől a hagyományos, jól ismert edzésmódszerek mellett a veszprémi katonák belekóstolhatnak az Amerikából származó CrossFit nevű programba is, amely filozófiája alapján afféle hasznos erőt és állóképességet képes kölcsönözni művelőjének.

De mi is az a CrossFit? Lényege, hogy az emberi test mindhárom energia-elérési útját egyszerre edzi. Művelői inkább filozófiának tartják, mintsem sportágnak, ugyanis végzése közben nem csak az emberi test, de a lélek is komoly változásokon megy keresztül. A CrossFit célja egyfajta funkcionális erőnlét kialakítása, amit a való életben is kamatoztathatunk. Koncentrációt, kitartást, tüzet és ugyanakkor lelki nyugalmad ad művelőjének.

1596003666

„A rendszert egy Greg Glassman nevű tornász és személyi edző találta ki. Arra épül, hogy a való életben nem lehet elkülöníteni az egyes terheléstípusokat. Nincs olyan például, hogy egy katona-tűzoltó-rendőr az egyik nap csak fut, a másik nap csak mászik, vagy éppen emel. A CrossFit egy gyakorlatsorba rendez különböző modalitású mozgáselemeket, amely gyakorlatsort aztán valamilyen időkorlátnak megfelelően kell elvégezni. Vagy adott idő alatt, vagy pedig a lehető leggyorsabban, esetleg percenkénti váltásokkal" – avat be minket az egyik edzés után a módszer lényegébe Kis Csaba őrnagy.

Mint meséli, korábban hegyi kerékpározott, és ehhez keresett olyan edzésmódszert, amellyel megfelelően tud alapozni. Később a CrossFit sima alapozásból önálló edzéssé nőtte ki magát, ugyanis afganisztáni külszolgálata alatt amerikai oktatóktól tanulta meg a módszer csínját-bínját. Mint fogalmazott: látta és tapasztalta, hogy ez milyen jó hatással van másokra, és arra gondolt: hazatérve megpróbálja bajtársainak átadni ezt a tudást. Ismereteit időközben budapesti CrossFit termekben és különböző szemináriumokon fejlesztette tovább.

Kis Csaba őrnagy szabadidejében, képzett sportedző, valamint súlyemelő oktató felügyeletével maga is rendszeresen izzad a CrossFit edzéseken. Bár a CrossFit-foglalkozások levezetését alapvetően légi vezetési szakmai beosztása mellett, mintegy másodfeladatként vállalta, tervei között szerepel a CrossFit Level 1 oktatói jogosítás és a sportedzői szakképesítés megszerzése.

1596003666

„A CrossFit segítségével az ember megtanulja azt, hogy a szervezete sokkal többet bír, mint amit eredetileg saját magáról gondolna. Megtanulja, hogy egy helyzet korántsem olyan sötét, mint amilyennek első látásra tűnik. Az edzéseken kilépünk az egyén komfortzónájából, ami fájdalommal, kétségbeeséssel, légszomjjal, és nagy lelki nyomással jár. Szép lassan azonban megtanuljuk ezeket kezelni, és ezt később az élet más területein is kamatoztatni lehet. Ráadásul a CrossFittel foglalkozók irigylése méltó közösséget is alkotnak – tisztelik a teljesítményt, és a teljesítményért tett erőfeszítést, ennek pedig a hadseregben nagy szerepe lehet" – véli az edző, kinek munkája nyomán egyre inkább formálódik egy veszprémi CrossFit-közösség.

De miért is lehet jó éppen katonáknak ez a módszer?

Kis Csaba őrnagy szerint például legújabban a határ mentén zajló gyakorlatoknál lehet látni, hogy bizony nincs a honvédségben csak irodában dolgozó, vagy csak a terepen szolgáló katona. Sőt, mint mondja, az ember gyakran találhatja magát az eredeti beosztásától eltérően teljesen más, komoly fizikai terhelést jelentő feladatkörben.

„Ilyen szempontból is igenis nagy szerepe van a megfelelő, és a mindennapi szolgálatban hasznos fizikai felkészültségnek. A Veszprémben települő alakulatok személyi állománya részben váltásos munkarendben dolgozik, ami azt jelenti, hogy hagyományos testnevelési foglalkozásokat lényegében nem lehet a napirendjükbe illeszteni. Ezért született az ötlet, hogy a CrossFit-re, mint funkcionális tréningre építve, szolgáltatás-szerűen foglalkozásokat vezetünk le. Aki tud, akár szolgálat után, akár munkaidőben részt vehet rajta" – világítja meg a kezdeteket az edző.

1596003666

Hozzáteszi, hogy az edzésprogramban minden olyan elem szerepel (például fekvőtámasz, húzódzkodás, futás), amelyek a katonai testnevelési fizikai állapotfelmérésben is.

Az első tapasztalatok pozitívak: noha eleinte többen nehezen vett ék rá magukat, hogy kipróbálják a módszert, de aki egyszer eljött, az igyekszik mindent beleadni, és a lehető legtöbbször részt venni a foglalkozásokon. Az edzések látogatói – férfiak és nők vegyesen – alapvetően légi vezetési szakemberek, radaros, rendész és híradó katonák, de akad köztük például meteorológus is. Ami közös bennük: alkalmazható, stabil fizikai felkészültséget akarnak, és ezért tenni is hajlandóak.

„Elismerem, hogy kívülről nézve először kicsit ijesztő lehet, ahogy az ember eljut a teljesítőképessége határán túlra. Ugyanakkor az edzés végén a sportoló büszkeséget, elégedettséget érez, és ezt szeretné újra és újra átélni" – mondja Kis Csaba őrnagy, aki edzőként valósággal együtt lélegzik tanítványaival.

S hogy mit hozhat a jövő? Noha a CrossFit védett márka, de katonai szervezeteknek lehetőségük van arra, hogy térítésmentes szakmai támogatást kapjanak az amerikai központtól, és hivatalos non-profit termeket, úgynevezett box-okat létesíthessenek. A tervek szerint – amennyiben sikerül a forrásokat előteremteni – Veszprémben jövőre szeretnének olyan létesítményt kialakítani, ahol egyszerre nagyobb létszámú katonának lehet a szolgálat fizikai kihívásaira valóban felkészítő, komplex funkcionális edzéseket tartani.


Fotó: a szerző felvételei

Címkéksport