Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hatékonyság érdekében

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2015. január 26. 15:59

A katonai kiképzés egy szigorúan tervezett folyamat, a kiképzők és a katonák szervezett tevékenysége. Azért, hogy ez minél hatékonyabban, céltudatosabban és eredményesebben működjön, évről-évre szükséges a meglévő ismeretek frissítése, elméleti és gyakorlati vonalon egyaránt. A kiképzési főnökség a napokban módszertani foglalkozást szervezett a légvédelmi rakétaezred kiképzést tervező, végrehajtó és ellenőrző állományának, hogy felkészítse a katonákat az előttük álló időszak szakmai kihívásaira.

1595986579

A kétnapos rendezvényen az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred század-, üteg- és szakaszparancsnokai, a századok, ütegek törzsei, a szakaszaltisztek, valamint a rajparancsnokok és helyetteseik az alakulat csapatművelődési otthonában − Matyi Tibor alezredes, megbízott parancsnokhelyettes köszöntőjét követően − először a kiképzés elméleti módszertanával ismerkedtek meg.

Dede Gyula őrnagy, kiképzési főnök átfogó képet adott többek között a kiképzés rendszeréről, szervezeti formáiról, a megoldandó feladatok alapján helyesen megválasztandó foglalkozási típusokról. Előadásában kitért a katonai kiképzés munkaformáira és módszereire is. Elhangzott a kiképzés tervezésének rendje, okmányrendszere, és szó esett az ezt támogató anyagi-technikai háttérről is.

Néhány kiképzési ág keretén belül gyakorlati bemutató is segítette az ismeretek elsajátítását.

1595986580

Az ezred alakulóterén alaki kiképzés, valamint harcjármű- és gépjárművezetők felkészítése módszertani foglalkozás, az őrmintakertben műszaki kiképzés módszertani, illetve az alakulat akadálypályáján katonai testnevelés módszertani foglalkozás zajlott.

A képzésen a résztvevők elsajátíthatták azokat a − foglalkozások előkészítésével és levezetésével szemben támasztott − módszertani követelményeket, melyek segítségével úgy oktathatják a katonákat, hogy az − a parancsnoki elvárásnak megfelelően – minél hatékonyabb legyen, elősegítve ezzel a teljes végrehajtói állomány eredményes feladatellátását.

1595986580


Fotók: a szerző felvételei