Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A holokauszt az egyik legnagyobb történelmi tragédiánk

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. július 4. 13:33

A soá elfoglalta méltó helyét a történelmünkben, a legnagyobb nemzeti tragédiáink között, hozzánk tartozik, elválaszthatatlan tőlünk, miénk a szégyene, a vesztesége és a gyásza – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredes emléktáblájának koszorúzási ünnepségén július 4-én, pénteken a fővárosi Dohány utcában.

1595975105

A tárcavezető azt mondta: ma egy igaz ember emléke előtt tisztelgünk, egy ludovikás honvédtiszt előtt, aki hivatásának mintaképe volt, kitűnő parancsnok, aki megállta a helyét a harcmezőn és a vezérkari irodában is. Koszorús Ferenc minden időben megtette a kötelességét, és nem nézte, hogy az mivel jár rá nézve.

A miniszter emlékeztetett: a posztumusz vezérezredes fellépett a Budapestre hívott csendőrök ellen, amivel kikényszerítette a több mint kétezer csillagos házban összegyűjtött mintegy negyedmillió zsidó deportálásának leállítását. „Ez sokaknak haladékot, a többségnek a megmenekülést jelentette" – fűzte hozzá.

1595975105

„Amikor Koszorús Ferencre emlékezünk, ma, hetven évvel a hőstette után, akkor azokra is emlékezünk, akiket megmentett, azokra, akiket kitagadtak a nemzetből, akiknek elvették a megélhetését, akiket az élet peremére szorítottak, azokra, akik rengeteg szenvedés után mégis megmenekültek és folytathatták az életüket. Ma azokra is emlékeznünk kell, akiket nem tudott megmenteni" – mondta.

Ezek az emberek a nagyszüleinkkel éltek és haltak, velük jártak iskolába, együtt vásároltak a piacon, a piros-fehér-zöld zászló alatt harcoltak és véreztek az első világháborúban, mégis ők voltak, akiket a hitük és a származásuk miatt „halálra adtak". „Halálra adtak a magyar állam és megannyi magyar tevőleges közreműködésével" – tette hozzá.

Hende Csaba úgy fogalmazott, a mi feladatunk és a mi küldetésünk, hogy megnyerjük a XXI. századot, újra összekössük a lelkekben azt, ami szétszakadt. Újra és újra nyilvánvalóvá kell tennünk: ez az ország mindenkié, aki velünk él, mindenkié, akinek a munkájából felépül, mindenkié, aki hajlandó dolgozni, és ha kell, meg is harcolni érte.

1595975106

Az ünnepség végén – katonai tiszteletadás mellett − megkoszorúzták a Dohány utca egyik házának falán elhelyezett emléktáblát.

A rendezvényen mások mellett jelen volt Ilan Mor, Izrael rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője és Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Hende Csaba az előző napon tartott díszvacsorán a „Hazáért" Érdemjelet adományozta Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredesnek a Stefánia Palotában, amelyet fia, ifj. Koszorús Ferenc vett át.

1595975106

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária és Rácz Tünde