Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Áttörés a kiképzésben – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 4. 12:46

A Magyar Honvédség alaprendeltetésére, azaz az ország védelmére koncentrál hangsúlyosabban a haderő kiképzése. Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) szárazföldi haderőnemének főnöke, a Tavaszi Áttörés 2014 hadgyakorlatot értékelve elmondta: a kiképzés az utóbbi években úgymond „afganizálódott”, de az ukrán válság is arra figyelmeztet, hogy a missziós felkészítés nem jelenhet egyet a katonai kiképzéssel.

1595975104
Meglehetősen újszerű a Tavaszi Áttörés 2014-hez hasonló komplex, összhaderőnemi hadgyakorlatok tervezése és levezetése, hiszen 2013 májusához köthető az, amikor az 5/39. lövészzászlóalj CREVAL-gyakorlatára építettünk rá több más, kisebb volumenű, de fontos gyakorlatot. Már akkor látható volt, hogy a logisztikai rendszer egyszerre képes megoldani több, különböző gyakorlótéren zajló kisebb és nagyobb gyakorlat (és közel 1500 fő) ellátását, illetve a technikai eszközök kiszolgálását. Másrészt kiderült, hogy ez a fajta levezetés közelebb hozta egymáshoz az alakulatokat. A lövész látta, mit csinál a felderítő, a felderítő látta, mivel foglalkozik a CIMIC-es szakember – és így tovább. Mondhatnám úgy is, hogy összfegyvernemi gondolkodásra késztette, készteti a katonákat. Nem mellesleg, az ellenőrzés is sikeresen lezajlott – és mint tudjuk: a bizalom alapja az ellenőrzés, a terep pedig nem hazudik.

Mindezek mellett lehetővé vált a szárazföldi haderőnem és a légierő közös gyakorlása. A korábbi években ugyanis a Gripen-alegység mindig külön gyakorolta a közvetlen légi támogatást, és közben a lövészek is külön gyakorolták saját eljárásaikat, amelyekbe beépítették a légi támogatás kérésének rendjét is. Csak a repülőgép nem jelent meg… Hasonló jelleggel rendeztük meg az Őszi össztűz 2013-at is, és érthető, hogy ilyen vezérelvek alapján kezdtük meg januárban a Tavaszi Áttörés 2014 gyakorlatsorozat megtervezését is.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 11-én, pénteken megjelenő számában!)