Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A holtakra emlékezve

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2018. november 4. 21:25

November eleje az emlékezés időszaka, amikor szinte mindenki az elhunytakra gondol. Természetesen a katonáknál sincs ez másképp, azonban a honvédek ilyenkor nemcsak saját hozzátartozóik emlékét ápolják, hanem kötelességüknek eleget téve egykori bajtársaik, hős elődeik, illetve a világháborúk, a forradalmak áldozatai előtt is fejet hajtanak.

1599195386
A győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak részvételével tartott halottak napi megemlékezések sora október 31-én délelőtt kezdődött a likócsi laktanyában. Az alakulat vezetőállományának körében zajló rendezvényen Matyi Tibor alezredes, parancsnokhelyettes vezetésével rótták le kegyeletüket egykori bajtársaik emléke előtt az alegységparancsnokok és a főnökök. Az ezred vezetése azonban nemcsak a tiszteletükre emelt kopjafánál elhelyezett koszorúval emlékezett az elhunytakra, hiszen az ország számos településén került mécses az elhunyt bajtársak sírjára. 

1599195386

A győri önkormányzat szintén ezen a napon rendezett koszorúzási ünnepséget. A nádorvárosi köztemetőben a katolikus egyház, a Győri Református Egyházközség, az evangélikus egyház, a baptista gyülekezet, valamint a zsidó felekezet képviselői fogalmazták meg a halottak napjához kapcsolódó gondolataikat, míg megemlékező beszédet dr. Somogyi Tivadar alpolgármester mondott. Az ezred koszorúját Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el a – Deim Pál alkotta – „Hősi halottak" emlékműnél.

1599195387

November 3-án a Vas megyei Ostffyasszonyfán megrendezett halottak napi megemlékezésen vettek részt a győri ezred katonái. A településen található hadifogoly-temetőben dr. Holló József Ferenc nyugállományú altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztosa mondott beszédet, majd dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye megyéspüspöke tartott szentmisét, ami után ökumenikus liturgia szólt a második világháborús hadifogoly-áldozatok emlékéért.

1599195387

A rendezvényen a tatai helyőrségi zenekar működött közre, a kegyelet virágait pedig Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el az ezred nevében.

1599195387

Fotó: a szerző felvételei