Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelem ügye széles körű összefogást kíván

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. október 3. 11:06

A honvédelem egy komplex rendszer, amely sikere elképzelhetetlen a társszervek együttműködése nélkül – mondta dr. Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára október 2-án, kedden Balatonakarattyán a tárca és az együttműködő kormányzati szervek konferenciáján.

1599194150
A kétnapos tudományos konferencia és szakmai értekezlet első napjának fókuszában az Országos Légiriasztási Rendszer állt, ennek működését mutatták be a meghívott szakemberek. Dr. Kádár Pál a konferencián elmondott beszédében úgy fogalmazott, a tárca nem titkolt célkitűzése, hogy megerősíti a hon védelme ügyében fennálló irányító, összehangoló funkcióját; ebben ugyanis érintett – a Magyar Honvédségen túl – például a rendőrség, a katasztrófavédelem és sok más civil szervezet is. E résztvevők közös munkáján múlik ugyanis a polgárok, s végső soron az ország biztonsága – mutatott rá, és az Országos Légiriasztási Rendszer fejlesztése ennek egy jó példája.

1599194150
A HM Védelmi Igazgatási Főosztály által szervezett konferencia ugyanakkor jó alkalom arra is, hogy a meghívott szakemberek megismerkedjenek egymással, s megerősödjenek a szükséges együttműködési csatornák. Az államtitkár megjegyezte: bár a Honvédelmi Minisztériumot hamarosan átalakítják, az igazgatási-szervezési funkció, amit a jogszabályok is rögzítenek, továbbra is a tárca Védelmi Igazgatási Főosztályának hatáskörébe tartozik majd.

1599194150
Dr. Varga Attila ezredes, a HM Védelmi Igazgatási Főosztály vezetője megnyitóbeszédében elmondta: az Országos Légiriasztási Rendszer (OLGI) tökéletes példája a civil-katonai együttműködésnek, így a konferenciára meghívták az abban részt vevő különböző szervezetek képviselőit. Előadást tartott mások mellett a Nemzeti Média- és Hírközlő Hatóság, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, a Magyar Vöröskereszt, a katasztrófavédelem és a rendszert fejlesztő cég egy-egy képviselője. Ugyanakkor figyeltek arra is, hogy a meghívottak között még szélesebb körben képviseltessék magukat azok, akiket a téma érdekelhet, és akiket esetleg be lehet vonni a légiriasztási rendszer működtetésébe.

1599194151
Az előadók bemutatták a magyar „légoltalmazás" és légiriasztási rendszer történetét, a vonatkozó jogszabályokat, az egyes szereplők feladatait és az OLGI működését. Elhangzott például, hogy az OLGI áll a riasztási rendszer csúcsán, amely működtetésébe minden érintett szakszolgálatot bevontak. Sőt, várhatóan a Terrorelhárítási Központ is bekapcsolódik annak munkájába. A rendszer jól működik, s a segítségével nagyjából az ország lakosságának 70 százalékát tudják értesíteni. Az OLGI egyébként az 1990-es évek végén kezdte meg működését, ezt fejlesztették tovább 2005-ben, majd 2010-ben a továbbfejlesztésével megtörtént annak digitalizálása.

1599194151
A konferencia második napján változatos témákkal készültek az előadók: szó esett az önkéntes tartalékos rendszerről, a védelmi felkészítés aktuális kérdéseiről, a Stabilizációs és Újjáépítési Programról, valamint a Coopsec 19 gyakorlat előkészítéséről is.

1599194151
Fotó: Dévényi Veronika