Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Medálparádé Maliban

Szöveg: Polonyi Gábor Gyula százados |  2018. október 3. 11:59

Az Európai Unió Mali Kiképzési Missziója – az EUTM Mali – fő kiképzőbázisa a fővárostól, Bamakótól 60 kilométerre fekvő Kourikolóban található. Itt dolgozik az a hat katonából álló magyar lövészkiképző csoport is, akik hamarosan befejezik külszolgálatukat. Az ebből az alkalomból rendezett medálparádén a magyar katonák számára – kiemelkedő munkájuk elismeréséül – a Bamakóban települő parancsnokságon szolgáló Talpas László ezredes – mint nemzeti rangidős –  adta át az EUTM Mali szolgálati medált.   

1599194154
A magyar katonák a helyi időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva – a misszió kezdetén nemritkán 45-50 Celsius-fokos hőségben,  a közelmúltban pedig heves, özönvízszerű esőzésben – hajtották végre feladataikat. Bár a bázisuk Kourikolóban található, a magyar kiképzők az elmúlt hónapokban az ország számos pontján – nemritkán több száz kilométerre a tábortól – folytatták az ország katonáinak kiképzését.

A magyar kiképzők szakmai felkészültségét jól jellemezte, hogy elöljáróik több esetben is elismeréssel szóltak az általuk végrehajtott feladatokról.

1599194154
Az EUTM Mali (European Union Training Mission Mali) fő feladata Mali hadseregének kiképzése, mellyel az Európai Unió hozzájárul az afrikai ország és a régió stabilitásának növekedéséhez. A misszió 2018 májusában  a 4. mandátumát kezdte meg. Magyarország 2018-ban jelentette be, hogy nagyobb szerepet kíván vállalni a misszió sikere érdekében. A Magyar Honvédség több lépcsőben közel 20 főre bővíti a misszióba telepített katonák létszámát.