Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvédelmi alapismeretek könyvnek a diákok a mindennapokban is hasznát vehetik

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. szeptember 7. 14:15

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes sajtótájékoztatón mutatta be a Honvédelmi alapismeretek című könyvet és füzetet szeptember 7-én.

1599192726
A parlamenti államtitkár a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországnak fiatal, életerős, hazaszerető katonákra van szüksége. A toborzás egyik eszköze a honvédelmi alapismeretek tantárgy, amelyet a 2018/19-es tanévtől a gimnazisták és a szakgimnazisták szabadon választhatnak, és akár érettségi vizsgát is tehetnek belőle.

1599192726
„A könyv célja, hogy nagyon korszerű és gyakorlati ismereteket tudjanak szerezni a tanulók, és ha érettségi után nem a katonai pályát választják, akkor is a megtanultakat a mindennapi életben is hasznosítani tudják" – hangsúlyozta a tárca parlamenti államtitkára. Hozzátette: a könyv szervesen kapcsolódik a gimnáziumi tantárgyakhoz. Mint mondta: ebben az évben Magyarországon több mint 600-an választották ezt a tantárgyat, akik ebben az évben a könyveket közvetlenül a Honvédelmi Minisztériumtól kapják meg.

1599192727
A tizennégy szerző által írt, több mint ötszáz oldalas könyv tizennégy fejezetből áll. A diákok egyebek mellett hadtörténelmi, egészségügyi, térkép-és tereptani, illetve biztonságpolitikai és válságreagáló alapismereteket is elsajátíthatnak általa. A könyv és a füzet továbbá része a honvéd kadét ágazati szakképzésnek is.

Jelenleg ilyen képzést a szekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégiuma, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, a Pápai Szakképzési Centrum, a várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskolája és Kollégiuma, a komáromi Kempelen Farkas Képesség- és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiuma, illetve a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiuma folytat, amely megszerzésével OKJ 52 Honvéd Kadét igazgatási ügykezelő végzettséget szerezhetnek az érintettek. A 2019/2020-as tanévtől kezdve pedig a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma is csatlakozik a honvéd kadétképzéshez.

A könyv és a füzet 750-750 példányban jelent meg a Zrínyi Kiadó gondozásában.

1599192727
Fotó: Szabó Lajos zászlós