Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmi katasztrófavédelem kérdéseiről tárgyaltak

Szöveg: Révész Béla |  2018. szeptember 27. 15:34

Idén is megrendezték a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) aktuális kérdéseivel foglalkozó szakmai rendezvényt a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban szeptember 27-én. Az eseményen részt vett Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkára is.

1599193808
Mint évek óta mindig, szeptember végén tartották meg Budapesten azt a munkaműhely-rendezvényt, amely a katasztrófák elleni védekezés aktuális kérdéseivel foglalkozott. A HM Tervezési és Koordinációs Főosztály és a HM Védelmi Igazgatási Főosztály által szervezett konferencia elsődleges célja az volt, hogy a résztvevők áttekintsék a HKR működésének jogszabályi hátterét, jelenlegi irányítási rendszerét, bemutassák az aktuális fejlesztéseket, valamint megvitassák a katasztrófák elleni védekezés kérdéseit.

1599193808
A rendezvényt Kádár Pál, a HM közigazgatási államtitkára nyitotta meg. Beszédében rámutatott: a 2017/18-as év a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi közreműködése szempontjából nyugodtabbnak volt tekinthető, így a katonák az alaprendeltetés szerinti feladataikra koncentrálhattak, ám nem feledhetjük, hogy a honvédség alkotmány szerinti kötelezettsége a részvétel az elhárítási és védekezési feladatokban katasztrófák esetén.

1599193808
Az államtitkár kiemelte, hogy a globálisan jelentkező, egyre összetettebb biztonsági kihívások során egyre hangsúlyosabb szerepet kap a katasztrófák elleni védekezés, s ezekkel a kihívásokkal a Magyar Honvédségnek is szembe kell nézni. Mint mondta, a honvédség számos egyedülálló képességgel rendelkezik, ami megkerülhetetlenné teszi a közreműködését, ám az együttműködés a különböző szervezetek között nélkülözhetetlen az eredményességhez. „A védekezés komplex feladat, és az az együttműködés az ágazatok között, ami ehhez szükséges, valóban nemzeti szintre emeli hazánkban a katasztrófavédelmet" – mondta Kádár Pál, hozzátéve, hogy az ezen a területen dolgozó katonák feladata mindenekelőtt a magyar emberek biztonságának őrzése. „Önök azért dolgoznak, hogy a lakosság a lehető legkisebb veszélynek legyen kitéve katasztrófahelyzet esetén, és – ha már bekövetkezett a katasztrófahelyzet – a következmények felszámolásában gyorsan és a lehető legrugalmasabban tudjanak segíteni" – fejezte be beszédét a közigazgatási államtitkár

1599193809
A szakmai szimpóziumon részt vevő szakemberek előadásokat hallhattak többek között a HKR országos rendszerben betöltött szerepéről, vezetési rendszeréről, a katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztésére kiírt, EU-s társfinanszírozású projektek aktuális állapotáról, az uniós tagsággal járó katasztrófakezelési képesség értékeléséről, a hazai feladatokról, valamint a vízügyi szakhatóság felkészüléséről a következő időszak esetleges ár- és belvizek elleni védekezésére.

1599193809
Fotó: Tóth László