Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmi törvény módosításáról egyeztettek a Honvédelmi Minisztériumban

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2016. november 3. 17:22

A honvédelmi törvény módosítása tette szükségessé a november 3-ai, csütörtöki ötpárti egyeztetésre tervezett, de végül négy párt részvételével zajló megbeszélést, mivel sajnálatos módon az MSZP nem képviseltette magát ezen a konzultációs lehetőségen sem.

A FIDESZ, a KDNP, a Jobbik és az LMP részvételével zajló egyeztetést alapvetően a gyakorlati tapasztalatok, a szakmai igények, valamint Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásai indokolták.

1596022542

A honvédelmi törvény módosítása tartalmazná a katonai rendészet jogi keretek közötti szabályozását és feladatrendszerének pontosítását, a katonai rendész képesség fejlesztésének jogszabályi biztosítását. Módosulnának a jogorvoslatok szabályai is úgy, hogy a katonai ügyészségi kontroll mellé beépítésre kerül – a rendőrségi törvényhez hasonlóan – a hatósági jogkörben elbírálható panaszjog intézménye.

A honvédelmi tárca a törvénymódosításban Honvédelmi Sportszövetség megalapítására tett javaslatot, amely szervesen kapcsolódik az újjászerveződő és területi elveken nyugvó Önkéntes Tartalékos Rendszer kialakításához, így elősegítve az önkéntes szolgálatvállalás motivációját.

1596022542

Mindezeken felül a módosítások megteremtenék a tárca személyi állományába tartozó Honvéd Egészségpénztár károsultjai kártalanításának jogi alapjait is.

A résztvevők a tárgyalásokat egyértelműen hasznosnak és előremutatónak ítélték meg, amelyeket minden párt részéről a konstruktív hozzáállás jellemzett.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária