Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédség kapujában

Szöveg: Snoj Péter |  2016. augusztus 23. 7:29

Százhúsz tisztjelölt és csaknem hatvan altisztjelölt kezdte meg katonai alapkiképzését augusztus 22-én, hétfőn. A tíz- és tizennégy hetes kiképzések során a leendő katonák megkapják mindazt az elméleti és gyakorlati tudást, amely szükséges a további, szakosító képzések elvégzéséhez. 

1596018640

Megkezdték katonai pályafutásukat azok a fiatalok, akik felvételt nyertek a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia altisztképzésére. Később, az MH Ludovika Zászlóaljhoz való bevonulásukat és „beöltözésüket" követően megérkeztek Szentendrére azok a honvédtiszt-jelöltek is, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar négyéves képzésére jelentkeztek. Számukra is – csakúgy, mint a leendő altisztek számára – a kötelező alapkiképzés teljesítésével kezdődik a katonaélet.

Míg az altisztjelöltek tízhetes időtartamban sajátítják el az alapokat, addig a honvédtiszt-jelöltek tizennégy héten keresztül tanulják meg leendő hivatásuk fogásait. A kiképzők elmondása szerint a két képzés tananyaga és elvárásai közel azonosak, azonban mindkét állomány esetében más-más feladatkör kap nagyobb hangsúlyt az oktatás és gyakoroltatás során.

1596018640

Az altisztek kétéves OKJ-s iskolarendszerű kiképzésének első napján a katonanövendékek elfoglalták körleteiket, ahol kiképzőik kijelölték a szobák rendjéért felelős körletparancsnokokat. Ezt követően orvosi vizsgálaton és kötelező drogteszten vettek részt, végül pedig elérkeztek a nap talán legizgalmasabb pontjához: az egyenruha és felszerelés felvételéhez. Mindenki egy tételes lista alapján kapta meg a kötelező és szükséges kellékeket, gondosan ellenőrizve, hogy mindenből a megfelelő és kényelmes méret kerüljön be a málhazsákba.

1596018640

Fotó: a szerző felvételei