Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédség magyar összekötőt küld az Egyesült Államok Különleges Műveleti Főparancsnokságára

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 15. 13:47

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter amerikai útjának utolsó napján a floridai Tampába utazott, ahol az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának (US CENTCOM) parancsnokával, Joseph Votel vezérezredessel és Mark Hicks vezérőrnaggyal, az Egyesült Államok Különleges Műveleti Főparancsnokságának (US SOCOM) törzsfőnökével tárgyalt. 

A Joseph Votel vezérezredessel folytatott megbeszélésen Dr. Simicskó István elmondta, hogy nagyra értékeljük az amerikai haderő logisztikai támogatását a magyar műveleti szerepvállalás segítéséhez mind Irakban, mind Afganisztánban. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: „Magyarország mindaddig folytatja szerepvállalását, ameddig az ‘együtt be, együtt ki’ elv alapján indokolt. Hazánk számára Afganisztán stabilitása azért is kiemelten fontos, mert az ország az Európába irányuló migráció egyik fő forrását jelenti."

Votel vezérezredes az együttműködés további fejlesztését hangsúlyozta a megbeszélésen és elmondta, hogy nagyra értékelik a magyar katonák műveleti szerepvállalását.

A magyar haderő fejlesztésében ezután is nagy szerepet fog kapni a különleges műveleti képesség, amelyre a Magyar Honvédség nagy figyelmet fog fordítani az új katonai stratégia előkészítése során.

Dr. Simicskó István Mark Hicks vezérőrnaggyal való tárgyalása során kifejtette: „Az US SOCOM-mal a különleges műveleti képesség fejlesztésének hatására egyre szorosabb a kapcsolat, hamarosan magyar összekötőt is küldhetünk a parancsnokságra. A magyar összekötő azon fog dolgozni, hogy az MH különleges műveleti képessége még hatékonyabban vegyen részt a globális különleges műveleti hálózatban."

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

Címoldali fotó: archív, magyar különleges műveleti katonák