Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hős elődökre emlékeztek

Szöveg: Sebestyén Hajnalka |  2015. augusztus 16. 8:55

A második világháborúban hősi halált halt pilóták és hajózószemélyzet emléke előtt tisztelegtek Nagyboldogasszony ünnepén, a repülők napja alkalmából a kecskeméti köztemetőben. Az augusztus 14-ei megemlékezést és koszorúzást a Magyar Veterán Repülők Szövetsége (MVRSZ) helyi területi szervezete és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis szervezte.

1595998819

A helyőrségben állomásozó katonai alakulatok képviselői, idős és még aktív repülők tisztelegtek a második világháborúban hősi halált halt pilóták és hajózószemélyzet emléke előtt augusztus 14-én a kecskeméti köztemetőben felállított repülős emlékműnél. Az ünnepségen részt vettek a hősi halált halt Me−109-es pilóta, Szeverényi Kálmán hadnagy és Villám Mihály tizedes, Me−110-es lövész családtagjai is. Mindketten ebben a temetőben nyugszanak.

1595998819

A magyar katonai repülés történetét, a háború harcaiban elhunyt repülők emlékét Varsányi Mihály nyugállományú alezredes idézte fel. „Ők voltak azok, akik életükkel fizettek azért, mert repülni akartak, és szerették hazájukat. Vajon közülük hányból lehetett volna világhírű tudós, művész, kiváló mérnök, sikeres jó pilóta vagy csak egyszerű, boldog családapa. A sors azonban másként határozott. Terveikből semmi sem valósulhatott meg. Nem akartak hősök lenni, csupán a kötelességüket teljesítették, tudták, mire vállalkoznak. Végigjárták a kiképzés hosszú, fáradságos útját, pilóták, megfigyelők, rádiósok, lövészek lettek, és harcba szálltak a túlerőben levő ellenséggel. Az akkori társadalom minden rétegéből jöttek, az egyszerű parasztgyerekből vagy melós srácból lett hajózó lövésztől az ország legmagasabb szintű vezetését képviselő kormányzó helyettes vadászpilótáig tart a névsor. A harcból egyformán vették ki a részüket, teljesítették kötelességüket az utolsó leheletükig. Volt, akit díszes körülmények között, katonai tiszteletadással temettek el, másokat csak egy falusi temetőben hantoltak el sietve. Gondoljunk tisztelettel mindazokra, akik hivatásuk áldozatává váltak! Őrizzük meg emléküket, ne engedjük nevüket feledésbe merülni! Ugyanakkor gondoljunk azokra is, akik ma teljesítenek aktív szolgálatot, őrzik hazánk légterét, helytállnak nap, mint nap!" – tisztelgett a hős elődök emléke előtt Varsányi alezredes.

1595998819

Fotó: a szerző felvételei