Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A húszezredik látogató a Lajtán

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2018. május 15. 12:11

Töretlenül nagy érdeklődés kíséri a múzeumhajó útját a Dunán. A másfél hónapja úton lévő Lajta fedélzetére Baján lépett a húszezredik látogató.

A megtisztelő címet egy háromgyermekes család legkisebb tagja – a család teljes egyetértésében -, az öthetes Mányi Bálint baba kapta. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ajándékcsomagját – tekintettel a nyertes fiatal korára – édesanyja vette át, aki számára külön öröm volt a csomagban található Lajta című könyv, mivel apósa egykor a flottillánál szolgált.

1599186926

A 1734 látogató többségét Baján is az iskolás és óvodás csoportok tették ki. A Sugovicán horgonyzó hajót zászlófelvonással nyitották meg péntek délelőtt. Csubákné Besesek Andrea, Baja alpolgármestere köszöntőjében kiemelte: az 1848-as független magyar kormány honvédelmi minisztere, Mészáros Lázár Baja szülötte, ezért különösen fontosnak tekintik ezen eseményt. Mészáros Lázár neve a hajózás történetétől is elválaszthatatlan: a hadügyminiszter után ORSZÁGOS HADIGŐZÖS MÉSZÁROS névre átkeresztelt és hadihajóvá átépített FRANZ I. személyszállító gőzös 1848. július 25-én futott ki először a Dunára. A hagyomány szerint ezzel az eseménnyel vette kezdetét a magyar hadihajózás története, ami az első világháború végéig szerfölött mozgalmasan alakult.

A Lajta következő és egyben utolsó állomáshelye: Mohács, Felső-Dunasor utca, ahol május 16-21. között horgonyoz majd a hajó. A szervezők ide is minden érdeklődőt szeretettel várnak!

* * *

Az egyedülálló múzeumhajón a látogatók korabeli fegyverekkel, felszerelésekkel, egyenruhákkal találkozhatnak, megtekinthetnek egy első világháborús kiállítást, valamint a gyerekek részt vehetnek egy, a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson és fegyverbemutatón, melyre iskolai csoportok, osztályok a következő elérhetőségeken regisztrálhatnak: Telefon: 06/1-325-1618 Email: [email protected]

A hajó a meghirdetett napokon 9.00 és 17.00 óra között várja az érdeklődőket! A programokon való részvétel ingyenes!

1599186926

Fotó: Üveges Tibor zászlós