Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő katonái ismerkedtek a múlttal

Szöveg: Takács Vivien |  2015. június 29. 11:24

Második alkalommal rendezték meg katonasulis diákok bevonásával a nyári hagyományőrző tábort az MH Altiszti Akadémia csobánkai bázisán.

1595996480

Az egyhetes, hagyományőrző tábor a Magyar Tartalékosok Szövetsége és a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség szervezésében, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály támogatásával valósult meg.
A tábor ideje alatt a szervezők végig katonás körülményeket biztosítottak a fiatalok számára. A nap hat órai ébresztővel és reggeli tornával kezdődött, majd a zászlófelvonást követően a táborlakók folyamatos foglalkozásokon vettek részt. A közelharc edzéseken kívül a diákok voltak airsoftozni, kipróbálhatták a késdobálást, illetve elsajátítottak különböző túlélési technikákat is. Sőt egyik éjszaka még egy éjjeli edzésen is részt vettek a katonasulisok.

1595996481

Jásdi Balázs, a Matasz hagyományőrző tagozatának vezetője, a rendezvény szervezője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta, hogy a hagyományőrző tábort – amelyen a jászfényszarui huszárok is részt vettek – tizenharmadik alkalommal rendezték meg, amelynek keretén belül idén újra képviselték a jövő katonanemzedékét a KatonaSuli­-program diákjai. „A résztvevők a tábor ideje alatt megismerhették a második világháborús fegyvereket, harceljárásokat, a katonai közelharc és kézitusa fortélyait és alaki fogásokat és mozdulatokat sajátíthattak el" – mondta, majd hozzátette, hogy ebben az évben is az MH Altiszti Akadémia tökéletes logisztikai hátteret biztosít, a tábor zavartalan lefolyása érdekében.

1595996481

Novák Dávid elmondta, hogy számára fontos a hagyományőrzés, mert ennek segítségével lehet tanulni a múltról. „Régóta tagja vagyok a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetségnek, így ha bármilyen tábort szerveznek, igyekszem mindig ott lenni" – mondta a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium rendvédelmi osztályának tizenegyedikes tanulója.
„Szeretek harcászkodni, szeretem a hagyományőrzést, egyszóval élvezem a tábort" – mondta mosolyogva Kalina Bianka, a Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola tizenegyedikes tanulója, aki azt is elárulta nekünk, hogy rendőr szeretne lenni.

A táborozók Csobánkán dinamikus, harcászati bemutatóval zárták az egyhetes „kiképzést".

1595996481

Fotó: Rácz Tünde