Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő kezdete

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. március 3. 14:28

Feszült biztonsági helyzet, új fegyverzet és felszerelés, természeti és bányakatasztrófa, váratlan krízishelyzet és felkészülés a „transitionra”: az MH PRT-11 váltása csaknem minden átélt, ami műveleti területen érhet egy kontingenst.

1595950242
A körülmények ellenére rendkívül jó feltételek közepette kezdhettük meg szolgálatunkat – mondja dr. Ruszin Romulusz ezredes, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj, egyben a tizenegyedik váltás parancsnoka –, s ebben múlhatatlan érdemei vannak a PRT-10 parancsnokának és katonáinak, akik minden területen kiváló feltételeket teremtettek feladataink megkezdéséhez. Harcértékünket, magabiztosságunkat nagyban megnövelték a technikai és a fegyverzeti fejlesztések is.

A PRT-11 rendelkezett például először modifikált AK-gépkarabélyokkal, amelyek lehetővé tették műveleteink szélesítését éjszaka is; az éjjellátó- és célzóképesség roppant nagy előnyt jelentett számunkra. (Ruszin ezredes már csak tudja, hogy egy ilyen képesség mekkora segítség egy kontingens számára, hisz nem először szolgált műveleti területen. Korábban Irakban – még mint a különleges műveleti zászlóalj törzsfőnöke –, a MALT (Military Advisor and Liaison Team – műveleti tanácsadó és összekötő csoport) első váltásának parancsnokaként egy iraki zászlóalj kiképzését vezette, ugyancsak háborús körülmények közepette.)

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 8-án, pénteken megjelenő számában!)